KRISTIANSAND: — Tittelen «Full sommer og ubudne gjester» bygger på to ting. Full sommer er det jo langs hele kysten, og med den følger også horder av ubudne gjester. Jo finere man har det, jo flere telefoner kommer det i romjulen fra familie og venner som ønsker å booke de fineste sommerukene hos deg, forklarer Tom Jackie Haugen, som sammen med Steen-Vidar Larsen står på scenen som Drangedal Bortforklaring.

Det er tredje året på rad de bruker årets varmeste måneder på kabaret, der hovedvekten av forestillinger er blitt spilt i Kragerø. Det er første gang Drangedal Bortforklaring gjester Kristiansand, og her holder de forestillinger fra 3.- til 6. august på Hotell Ernst.

— Vi har endret på noen av delene i showet. Det som er for tett knyttet til Kragerø er tatt vekk og erstattet med mer generelle sørlandstemaer, sier Haugen.

I forestillingen fungerer Haugen som ordfører, mens gitarist Larsen er kapellmester. Gjennom dialog og musikk blir publikum presentert for alt fra reservedelsmennesker til de nevnte sommergjestene og charterturer til Hellas.

«Det finnes ikke hyl, skrik eller billige poenger når Tom Jackie Haugen og Steen-Vidar Larsen opptrer. Hylene og skrikene er det publikum som står for, i form av latterbrøl», skrev Kragerø Blad etter premieren på «Full sommer og ubudne gjester» i begynnelsen av juli.

— På scenen sitter vi rolig på hver vår stol. Vi opplever oss selv som et alternativ til standup-komikere som ofte roper høyt og skriver med store bokstaver på veggen, sier de to humoristene.

Drangedal Bortforklaring har som mål å ikke støte noen under forestillingen, og holder seg derfor bevisst vekk fra banning, blasfemi, rasisme og griseprat på scenen.

Når humoristene kommer til Kristiansand, har de som alle andre turnéartister en liste med krav.

— Vi har jo skjønt at slike lister er veldig viktig, og har moret oss over hvor kravstore en del artister er. Men vi må jo følge med i tiden, og har derfor gitt beskjed om at to glass med vann, helst kaldt, skal stå klar når vi entrer scenen. Noen stjernenykker må man jo ha, flirer Tom Jackie Haugen.