Hvis du har forslag til andre navn på kulturhuset, send sms til 1985 med kodeordet fvtips eller på epost til nett@fvn.no .

KRISTIANSAND : — Jeg er imponert over folks engasjement og kreativitet for å gi kulturhuset på Silokaia et godt navn, sier Stein Hannevik.

Han er styreleder i Teater- og konserthus for Sørlandet IKS, og ønsker nå å ta Fædrelandsvennens lesere med på råd.

— Jeg inviterer ikke til navnekonkurranse, men lover at vi skal lytte til folkets røst. Dersom noen kommer opp med gode forslag, vil de bli seriøst vurdert. Og dersom mange mener det samme, vil vi også vektlegge det. Vi ønsker et navn som folk kan identifisere seg med, sier Hannvik. Opprinnelig hadde Hannevik bestemt at navnesaken skulle behandles internt i styret, men nå kaster han kortene og inviterer leserne til å bidra.

Finale-navnene

Styret har hatt flere hundre navneforslag til vurdering, men står tilbake med åtte:

Quarteret, Quartium, Quartum, Artena, Artusia, Kaia, Scene Sør og Timani.

— Jeg tar gjerne råd fra avisens lesere, men vil ikke forplikte meg. Det er mange hensyn å ta når en merkevare skal gis navn. Det handler nødvendigvis ikke bare om å like navnet, presiserer Hannevik.

Han er blant annet opptatt av at navnet skal ha lokal forankring, og håper å få hjelp av leserne før navnet bestemmes i styremøte 16. november.

Q-navn

Hannevik og byarkitekt Ernst Aukland forteller at navn på Q som viser tilbake til røttene, til Christianus Quartus Rex som grunnla Kristiansand i 1641, er meget aktuelle. Tre slike navn er med i finalegruppen:

— Quarteret viser til røttene og kan dessuten linkes til Quartfestivalen, som er en nasjonal merkevare. Ved å kalle kulturhuset for Quarteret, Quartium eller Quartum, vil vi gi hele kulturområdet på Odderøya en historisk forankring, sier Aukland.

Han forklarer at de to siste Q-navnene er internasjonale ord, varianter over samme tema som Quarteret.

Kunst-navn

To andre navn i finalegruppen har også slektskap. Artena og Artusia har ordet kunst (art) i første stavelse.

— Artena er en konstruksjon av ordene art og arena, mens Artusia er sammensatt av kunst og entusiasme, forklarer Hannevik.

Scene Sør er et navn med fordeler og ulemper.

— Navnet signaliserer klart hvor den store scenen i sør ligger, men sett fra utlandet er ikke Kristiansand i sør. Vi er i nord, og dessuten er ø en norsk bokstav. Vi er opptatt av at navnet skal være lett å kommunisere med utlandet, sier Hannevik.

Timani

Timani er navnet på området der kulturhuset skal bygges.

  • Navnets opprinnelse er spesielt. Da Odderøya var militærbase, og soldatene skulle bade, var det behov for å regulere antall soldater i sjøen på en gang. Derfor ble det ropt «ti mann i sjøen», og siden har bukta der soldatene badet, blitt hetende Timani, forklarer Aukland.

De siste navnet i finaleomgangen, Kaia, trenger ingen nærmere forklaring.

— Vi ønsker et navn som ikke signaliserer for mye finkultur, sier Hannevik.

— Og det må ikke kunne radbrekkes i morsomheter, føyer Aukland til.

De er begge enige om at det er viktig å lykkes i navnesaken, men enda viktigere er det ikke å mislykkes.