STAVANGER: Spellemannprisen 2012 ble i kveld delt ut i Stavanger konserthus, for første gang på Vestlandet.

Og hva passet ikke da bedre enn at Kaizers Orchestra, nærmest på hjemmebane, endelig kunne heve Grammofonspilleren i bronse over hodet og kalle seg Årets Spellemenn.

Takket fansen

Prisen får de først og fremst for tredje og siste tilskudd til albumtrilogien Violeta Violeta, men mange har i forkant av kveldens Spellemann-show uttalt at det er på høy tid Bryne-bandet får sin heder.

— Tusen takk! Tusen hjertelig. Slutt, sett dere ned, begynte vokalist og frontfigur Janove Ottesen til de rundt 2500 tilskuerne i Stavanger konserthus .

— Det er supergjevt å få en så spesiell pris. Vi seks er jo bare de som står i front, vi har masse folk som står bak oss, sa Ottesen, og bandets støttespillere, før han gikk over til å takke deres store fanskare.

— Alle vet at Kaizers-fansen er helt spesielle. Det går rykter om Kaizers-fansen, ute i Europa har de ikke bare hørt om oss, men også fansen. Tusen takk, forsatte Ottesen.

- Ta med gitaruen ut

Rockveteranen hadde ett tips til spirende norske artister, før bandet tok med seg prisen av scenen.

— Ta med gitaren ut av sofaen, ta bandet ditt med ut av øvingslokalet, gå ut og spill live. Da blir du bedre. Tusen takk for oss, avsluttet han.

Fjorårsvinner Jarne Bernhoft delte ut prisen, og benyttet anlednignen til å rose de avtroppende konsertkongene.

— Årets Spellemann har ikke bare laget storslagen og genial musikk, men også skapt sitt eget univers. Årets spellemann kan vise til en turnéliste få kan matche. De har blitt et av Norges mest populære band gjennom tidene, med umiddelbart gjenkjennelig musikalsk signatur: det er ompa, orgel, oljefat og en saftig sylskarp rogalandsdialekt, sa Bernhoft før han avslørte den dårlig holdte hemmeligheten.

Gir seg

Kaizers Orchestra har sagt at de gir seg til sommeren, etter snart 13 år i bransjen. Til tross for å ha blitt kåret til et av Norges aller beste live-band, og å ha gitt ut flere album til stående akklamasjon fra landets musikkanmeldere, er dette første gang bandet får prisen for Årets spellemann.

De har tidligere mottatt to Spellemann-priser, i kategoriene rock og musikkvideo.