• Forfatter: Barbara Ehrenreich

  • Oversetter: Bjørn Alex Herrman

  • Forlag: Oktober

USA er forført av den absurde tanke at alle livets kamper kan vinnes ved å tenke positivt. Vi har tenk positivt-tilhengere også her til lands, men omfanget kan ikke sammenlignes. Amerika er infisert av denne tenkning, for ikke å si mangel på tenkning, på alle livets og samfunnets områder, medisin, akademia, religion, næringsliv og så videre, skriver forfatteren av Livets lyse sider, som mener dette er blitt en ideologi som må ta mye av skylden for finanskrisen.

Forfatteren er biolog med doktorgrad, men belest på flere fagområder. Ehrenreich møtte lykkefilosofien selv med full kraft da hun fikk brystkreft for ti år siden. Hun fikk beskjed om at hun ved å overvinne negative tanker og følelser i beste fall kunne snu sykdomsforløpet, men i det minste kunne hun utvikle seg til et høyere menneskelig nivå. Ja, egentlig vil lykkefilosofene ha det til at kreftpasienter er heldige som får denne muligheten til å endre livet.

«Lykkeideologien oppmuntrer oss til å fornekte virkeligheten, underkaste oss ulykken med godt humør og klandre oss selv for vår skjebne», skriver Ehrenreich. Dette kapitlet minner om Susan Sontags innsiktsfulle analyser av måten vi beskriver sykdommer på, med kreft og aids som eksempler. Gjennom særlig metaforene underlegger vi oss forestillinger om at det er sammenheng mellom personlighet og sykdom.

Ehrenreich har viet et kapittel til USAs religiøse liv, i de senere år preget av megakirker som ser ut som kjøpesentre, med «kirkerommet» uten religiøse symboler, kinostoler og samlinger mer å betrakte som forestillinger. Megakirkene i USA omsetter for milliarder i ulike produkter, ikke minst plater, bøker og kurs som går rett inn i tenk positivt-ideologien, det samme gjør forkynnelsen.

Mange nordmenn har gjort studieferder til megakirken Yellow Creek i California. En og annen norsk pastor går nok med en drøm om å kopiere et kirkesamfunn som til forveksling er lik et sekulært forretningsimperium. Nå er det næringslivet som kommer til Yellow Creek for å lære.

Likevel, nærings— og finanslivet er de samfunnsområdene der konsekvensene er størst. For å øke inntektene hyrer næringslivet inn «lykke-coacher» som skal få folk til å arbeide hardere. Dermed kan de kvitte seg med en del av arbeidsstokken, som plutselig kan stupe ut i den rene fattigdommen mens de får med seg et kurs og en bok der en eller annen guru forteller at den arbeidsløse nå har livets sjanse til en ny start.

Gjennomsyret av tenk positivt-bølgen har millioner av amerikanere blitt forledet til å ta opp enorme huslån og trekke kredittkortet hinsides av all fornuft. Resultatet var til slutt det finansielle sammenbruddet.

Ehrenreichs bok er nådeløs, velskrevet og tankevekkende. Millioner av mennesker falt for den falske ideen om at livet lar seg omsnu ved ren tankekraft. De eneste som tjente på det, var lederne som innkasserte enorme bonuser for å ha økt firmaets profitt, og de som materialiserte vår allmennmenneskelige higen etter lykke og dermed ble lykkens godt betalte kvakksalvere.

Det finnes bare en medisin mot dette, skriver Ehrenreich, kritisk tenkning. Tiltredes!