KRISTIANSAND: — Nå kan et lokalhistorisk senter i Kristiansand endelig bli en realitet, sier Beint Foss, leder av Agder Historielag.

Det nye senteret vil ha tilhold i «Bentsens Hus», som Kristiansand kommune fikk i testamentarisk gave av musikkløytnant Bentsens arvinger for over 20 år siden. Huset er til nå blitt forvaltet av Vest-Agder Fylkesmuseum, men etter at avtalen med museet ble avviklet, er det aktuelt å bruke huset i Kronprinsensgate til et lokalhistorisk senter.

Planen er at Agder Historielag skal disponere huset sammen med Christianssands Byselskab, Fortidsminneforeningen og Kristiansand Hagelag. Sistnevnte skal ha ansvaret for stell og vedlikehold av hagen.

— Det gjenstår noen formaliteter, blant annet å velge et styre for senteret, men dersom alt går i orden kan det nye lokalhistoriske senteret tas i bruk i løpet av 2007, sier Foss.

Historielagets formann vil bruke senteret blant annet til seminarer og foredrag, og ellers fylle det med alt som lages av lokalhistoriske trykksaker.

— Jeg tenker på alle årsskriftene som historielagene på Agder produserer, og jeg tenker på alle lokalhistoriske bøker som gis ut, som for eksempel årets «Rusleturer i Kvadraturen 2», «Kan Jesus lugge en fleinskalla mann?» og «Bare én vendte tilbake», forteller Foss.

«Bentsens Hus» fremstår i dag som et litt malingslitt bolighus fra 1950-årene, men kommunen har bevilget to millioner kroner til oppussing og restaurering. Huset, som ligger rett over gata for det nye fylkeshuset, er et klassisk fire-fagshus med flott inngangsparti og innelukket bakgård med hage, liten gårdsplass og uthus.

— Et riktig spennende og ganske unikt eksempel på et gammelt bolighus i Kvadraturen, sier Foss.

Innvendig er det god plass til kontorer, møterom og utstillings- og salgslokaler for blant annet lokalhistoriske publikasjoner.

— Alt ligger altså godt til rette for å gjøre «Bentsens Hus» til et sentrum for lokalhistorie på Agder, Agder lokalhistoriske senter, sier Beint Foss.