KRISTIANSAND : — Det har vært en utrolig respons på videoen. Det virker som dette appellerer til folk. Selv om jeg er litt redd det skal bli sett som at jeg bruker historien, er oppriktighet og ærlighet det viktigste for meg. Og dette er noe som opptar meg sterkt, sier sanger og låtskriver Per Gunnar Stølen fra Torridal. For en drøy uke siden la han ut videoen "Just one Angel" på Youtube, og i løpet av de to første dagene ble den vist 1200 ganger. Responsen på sosiale medier og blant venner og publikum har også vært sterk. Sangen er en av seksten låter på fullengderen med samme tittel som Stølen gav ut 15. mai.

Videoen viser Stølen og hans sterkt funksjonshemmede datter Petrine (12), og sangen er en kjærlighetserklæring til datteren. Familiens situasjon, og kampen for omsorgslønn som Stølen vant for to år siden, har preget ham sterkt. Samtidig murrer usikkerheten over fremtidige vedtak i underbevisstheten.

— Noe av det jeg har lært er at uansett hvor mørkt det er, er det faktisk ikke sikkert at det kommer en gud og hjelper deg, sier Per Gunnar Stølen.

Bibelsitater

For selv om han gjerne vil ha fokus på musikken, har en samtale med Stølen lett for å dreie inn på de eksistensielle spørsmålene, og innimellom understreker han poengene sine med ett og annet bibelsitat.

— Men plata er variert, og har mange mer "oppe" sanger som handler om andre ting også, understreker Stølen.Sammen med Frank Roar Fjellvang har Per Gunnar Stølen flere utgivelser bak seg under navnene Stølen/Fjellvang og PG&Frank. Den siste var countryrockeren "Chasing the Wind" som kom ut i 2009. Både denne og Stølens nye soloplate er produsert av John Beland fra Texas. Amerikaneren som har bakgrunn blant annet fra The Flying Burrito Brothers, "oppdaget" Stølen og Fjellvang under et stevne i Sarons Dal sommeren 2008. Opptakene til Stølens nye plate er gjort både i Texas og Kristiansand. Thor Einar Ribe har vært tekniker i Kristiansand, John Beland i Texas. Sistnevnte har både produsert og arrangert musikken, i tillegg til å ha spilt inn gitar, mandolin, keyboard og trommer. Arild Hobbesland har bidratt med koring.

Fulltids omsorgsperson

— Jeg liker Johns måte å tolke musikken på. Jeg tror dette er blitt ei spiselig plate for dem som liker pop og rock også, så det er dumt hvis folk tenker det er "bare ei countryplate", sier Stølen.

De fleste av de 16 sangene har han skrevet etter at han for to år siden vant kampen om omsorgslønn for Petrine. Ankesaken mot det offentlige verserte i riksmediene, og mange engasjerte seg for å få systemet til å snu. I stedet for å sende Petrine på institusjon kunne Per Gunnar Stølen legge karrieren som lærer på hylla for å ofre seg for datteren, mens det er kona Pia som jobber fulltid ute av hjemmet.

— Det er kanskje litt uvanlig at jeg som mann gjør dette. Jeg tror de fleste er enten følelsesstyrte eller tankestyrte, og jeg er altså følelsesstyrt. Om jeg så hadde stått i verdens beste lakseelv og fisket, og hadde visst at Petrine ikke hadde det noe greit, ja da kunne det bare være, sier Stølen.

Fisk som kjæledyr

Ved siden av musikk er fisking den store hobbyen hans, og han har en flott laksefiskeplass ved Otra fem minutters gange unna huset på Strai. Her har han også fire ørret og en abbor i et selvmuret basseng nedenfor huset.

— Det blir nok ikke til at jeg spiser dem. Jeg kan ikke spise vennene mine, sier han og kaster enda en reke i bassenget til fiskene.

Tross gledene i livet legger Stølen ikke skjul på at skjebnen iblant har føltes tung. Den blinde barnetroen fra bedehus og forsamlingshus har blitt kraftig korrigert av det han har opplevd.

— Det står for eksempel skrevet at "Jeg løfter mine øyne mot fjellene. Hvor skal min hjelp komme fra?" (Salmenes Bok 121). Men så opplever jeg at det ikke kommer noen hjelp. Det er bare helt mørkt. Hva da, spør Per Gunnar Stølen.

— Tross alt er guds svar kanskje omsorgen og kjærligheten fra vennene våre. Mange som kommer i vår situasjon opplever å miste store deler av vennene sine, men vi har opplevd å få enda flere.