KRISTIANSAND: Kjelsaas er mannen som forfattet saksframstillngen som byutviklingsstyret fikk seg forelagt før de den 26. april vedtok å fjerne Kjell Mardon Gunvaldsens stålfontene.

Kunstpolitisk bombe

Selve saken bærer det prosaiske navnet "Markens gate – belegningsplan for kvartalene Dronningens gt. – Tollbodgt. og Henrik Wergelandsgt. – Slottet", og ingen fikk med seg at det lå gjemt en liten kunstpolitisk bombe mellom alle fagre ord om nytt gatebelegg, sykkelstativer og snøtiningsanlegg.

At gårdeierene vil ha vekk stålfontenen, som de betrakter som "et betydelig hinder", går imidlertid krystallklart fram av Kjelsaas' saksframstilling.

Fremdriftsplan

— Gjorde du ikke et grundig nok forarbeid når det gjaldt selve skulpturen?

— Jeg forhørte meg litt med kulturetaten, og de skulle egentlig bruke litt mer tid til å sjekke. Men jeg ble nødt til å fremme saken raskt for å holde fremdriftsplanen vi har for opprustning av Markens. Og det er ikke sånn at kunstnerne kan bestemme hvor skulpturen skal stå. Det er kommunen som eier både fontenen og grunnen den står på. Byutviklingsstyret er kommunens organ for estetikk og byutforming, og det er politikerne der som må avgjøre saken.

— Hva om de bestemmer at den skal tilbake igjen?

— Hvis politikerne bestemmer at den skal opp igjen, så setter vi den opp igjen. Men den måtte uansett flyttes nå på grunn av alt arbeidet vi skal gjøre der, sier Per Kjelsaas.