IMPONERTE: Nils Harald Sødal overtok tittelrollen i "Peter Grimes" dagen før generalprøven under Savolinna Opera Festival, og fikk mange rosende ord i finsk presse etter premieren. - Jeg er ikke så god i finsk, men jeg har fått med meg at de skriver meget pent om meg, sier Sødal. Foto: Timo Seppäläinen, Itä-Savo/Savonlinna Opera Festival
Da Nils Harald Sødal reise til Finland, skulle han egentlig bare spille rollen som David Finne i "Den fjerde nattevakt". Her er sørlendingen sammen med Angelica Voje, som spiller Gunhild Finne. Foto: Timo Seppäläinen, Itä-Savo/Savonlinna Opera Festival
Nils Harald Sødal spilte tittelrollen i "Peter Grimes". Solveig Kringlebotn hadde rollen som Ellen Orford. Foto: Timo Seppäläinen, Itä-Savo/Savonlinna Opera Festival
Nils Harald Sødal (t.v) har spilt den krevende tittelrollen i "Peter Grimes" tidligere, da forestillingen har vært satt opp ved Den Norske Opera & Ballett. Foto: Timo Seppäläinen, Itä-Savo/Savonlinna Opera Festival

KRISTIANSAND/FINLAND: — Hadde jeg ikke visst at Nils Harald er en selvkritisk og solid sanger, med en sterk psyke, hadde jeg ikke spurt ham, sier Per Boye Hansen, operasjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Savonlinna Opera Festival i Finland er en av verdens viktigste operafestivaler, og Nasjonaloperaen var i jubileumsåret invitert dit som gjester. På den spektakulære utescenen på Olavinlinnaslottet – en borg fra 1400-tallet – spilte i sist uke de norske gjestene fem forestillinger; tre med Benjamin Brittens "Peter Grimes" og to med Gisle Kverndokks "Den fjerde nattevakt".

Overtok hovedrolle

Og Nils Harald Sødal fra Kristiansand fikk overraskende en sentral rolle i begge oppsetningene.

— Dagen før generalprøven på "Peter Grimes" ble Henrik Engelsviken, som hadde tittelrollen, syk. Operasjefen ringte da og lurte på om jeg kunne overta rollen, forteller Sødal, som har spilt tittelrollen i "Peter Grimes" tidligere.

Kristiansanderen hadde fra før rollen som David Finne i "Den fjerde nattevakt"

— Det ble et ganske stramt program, med generalprøver om hverandre. Vi hadde premiere på "Peter Grimes" samme dag som vi hadde hatt generalprøve på "Den fjerde nattevakt". I tillegg er rollen som Peter Grimes en enormt stor rolle, sier tenoren videre.

Fra forsiktig fløyte til metallisk utrop

Men Sødal sang med bravur. I begge rollene. Og finske aviser var fulle av lovord. Helsingin Sanomat, som er Nordens største abonnementsavis, skrev følgende etter premieren på "Peter Grimes":

"Nils Harald Sødal passer rollen perfekt. Han har den vokale styrken som trengs for en så kraftfull rolle, men innehar også den lyriske kvaliteten som må til for å få fram musikken og dramaets nyanser. Fra begynnelse til slutt overbeviser han, og gir oss tilgang på Peter Grimes' indre liv og konflikter."

En annen avis, Itä-Savo, fulgte opp med følgende anmeldelse:

"Sødals tenor lyder av og til så stille som en forsiktig fløyte, som passer godt til å illustrere drømmeverdenen til fiskeren, samt gapet mellom virkelighet og drømmer. Innimellom bærer stemmen også en metallisk og hard kvalitet, som et truende utrop."

— Jeg er ikke så god i finsk, men jeg har fått med meg at de skriver meget pent om meg, sier Sødal om anmeldelsene.

Grensesprengende opera

Han forteller også at avisene ga flotte kritikker til han og de fire andre hovedsolistene – og Rolf Gupta som musikalsk leder – etter "Den fjerde nattevakt".

— Har du vært med på noe lignende tidligere i karrieren din?

— Nei. Dette er veldig stort. Samtidig er det en veldig utladning. Begge rollene er ekspressive, og krevende musikalsk. Jeg får kjent på grensene mine, sier han.

Lørdag var siste forestilling for den nærmere 200 mennesker store operadelegasjonen i Finland. Nå får Sødal noen dager fri, før det bærer videre til India, og en 14 dager lang UD-støttet turné med Rikskonsertene.

— Etter det er tilbake til Operaen, der jeg skal gjøre hovedrollen i "Flaggermusen". Prøvene starter i oktober, og premieren er 1. desember, sier Sødal som rakk en tre ukers ferie på familiens hytte i Ny-Hellesund før avreise til Finland.