— Vi øker aktiviteten i år. Det har gått litt sakte med oss hittil, av forskjellige årsaker. Nå skal vi kjøre på, sier In Vain-vokalist Andreas Frigstad.

For 2013 blir metallbandets mest produktive år så langt, med ny plate og en rekke konserter i Europa.

Kompleks

Bandets tredje album, "Ænigma", kommer ut fredag. Den er produsert og mikset av Jens Bogren, som tidligere har stått bak plater med blant andre Opeth, Katatonia og Soilwork. Skiva har allerede rukket å få et knippe meget gode anmeldelser.— Det er en kompleks plate. Det skjer mye i hver låt og du har ikke hørt albumet etter én gjennomhøring. Det er en risiko, men det gjør også at låtene lever lenger, sier trommis Stig Reinhardtsen.

— Så har vi vel noen sanger som er litt lettere å like, slik at vi kan få folk med på den måten, supplerer Frigstad.

Duoen mener plata er umiskjennelig In Vain, bare enda litt bedre enn bandets første plater.

— Plata har litt mer driv enn de to forrige. Det er et mer samlet produkt. Låtene passer bedre sammen, sier Reinhardtsen.

Større i Europa

Bandet har aldri låst seg til én sjanger, men befinner seg unektelig innenfor metall-sfæren. Fordi det er en disiplin som krever mye av dem. Og det appellerer.

— Det er krevende å spille, det er aldri rett fram. Det må være tight og det må være kvalitet. Det gjør det gøy. Og det er mange elementer: Kjappe partier, melodiøse partier, skrikevokal. Man får spilt mye forskjellig innenfor ett band, forklarer Reinhardtsen.

I mai skal In Vain spille på Kick i Kristiansand. Men først skal de besøke Inferno-festivalen i Oslo, samt en hel del spillesteder i Europa sammen med Solefald og Vreid. Blant annet i England, Tyskland, Belgia, Sveits, Østerrike og Italia. In Vain har vært den samme runden to ganger tidligere, og selger mer plater i utlandet enn i Norge.

— Denne turneen er en bra måte å få nye fans på. Vreid har turnert mye i Europa og de trekker folk. Og det er sånn man må gjøre det for å bygge seg opp, sier Reinhardtsen.

Men noe internasjonalt gjennombrudd forventer de ikke, selv om norske metallband har solid status i Europa.

— Det må bygges opp over lang tid. Det hadde vært gøy å prøve seg i USA, der markedet er større. Det er en liten drøm, men nå fokuserer vi på Norge og Europa, sier Frigstad.