Arne Vilhelm Tellefsen i ferd med å gi slipp på planeten Venus. Rundt ham står f.v. Camilla Prytz, Bernhard Klouman Tellefsen, Jakup Koba, Inger Arntsen og Trond Hugo Hermansen. Foto: Sondre Steen Holvik
Morten Meland i Christianssands Artillerie Compagnie sørger for et stjernesmell som markerer The Big Bang. Foto: Sondre Steen Holvik
Arne Vilhelm Tellefsen, Bernhard Klouman Tellefsen og Jakub Koba fryder seg idet Venus går til værs. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Dette kan du si er kunstens bidrag til realfagene. Nå kan folk gå ut og få en opplevelse de kanskje ikke hadde ventet, og det er jo gjerne noe av poenget med kunst, sier Trond Hugo Hermansen.

Sammen med resten av "planetgruppa" i Odderøya Open står han med stjerner i øynene og kikker oppover. Over ham på himmelen ser det ut som fullmånen har ynglet, for der svever fem sølvskimrende kuler.

Slippet av heliumballonger med innlagt lykt markerte starten på denne helgens Odderøya Open. Dette er den ene av to helger i året da alle øyas gallerier og atelierer åpner dørene for publikum. Det er ikke uvanlig at arrangementet markeres med et større kunst-stunt. Denne gangen var det astronomiinteresserte Trond Hugo Hermansens planetsti som ble trekkplasteret.

Hundre meter opp

— Det er 114 meter som er maks høyde for å slippe ting til værs uten at man skal måtte si fra til tårnet på Kjevik, sier Arne Vilhelm Tellefsen. Hjulpet av ivrige barn holder han på å slippe til værs ballongen som skal markere planeten Mars.

Snart henger den fortøyd i hundre meter kraftig fiskesene som er knyttet til en kunstnerisk utformet betongblokk. På blokka er en QR-kode, og hvis du leser den av med smarttelefonen får du informasjon om den aktuelle planeten.

Sammen med Tellefsen og Hermansen er Camilla Prytz, Berit Honoré Gundersen og Inger Arntsen med i "planetgruppa" som også har stått for den kunstneriske utformingen av de ni "planetsteinene" ballongene henger i.

Planetsti tvers gjennom byen

Avstanden mellom steinene og dermed også ballongene, skal tilsvare den innbyrdes avstanden mellom planetene i solsystemet.

— Pluto har vi plassert helt oppe ved UiA, forklarer Hermansen.

Den nest ytterste planeten, Neptun, henger i en tynn tråd over Ekserserhuset i Posebyen, mens Uranus er festet til tuppen på Odderøya. Over amfiet på Idrettsplassen har vi Jupiter, mens både Jorda, Mars, Merkur, Venus og Sola har fått plass på plenen foran Vest-Agder-museets bygning. Skulle man følge samme relative avstand, ville Solas nærmeste nabostjerne, Proxima Centaurus havne på en strand i det sørøstlige Australia.

"Kjørre astronomer"

— Men er Pluto fremdeles en planet?

— Det kommer an på hvem du spør. Disse kjørre astronomene vil jo ikke at den skal være det mer, men hvorfor skal den ikke det, spør Trond Hugo Hermansen retorisk.

Hva er vel dessuten universets opprinnelse uten et "big bang"? For å sørge for det store stjernesmellet hadde Odderøya Open hyrt inn hjelp fra Christianssands Artillerie Compagnie ved Jørn Kildedal og Morten Meland. Da ballongene vel og vakkert var heist opp, ble trepundskanonen rullet ut med skuddretning Kilden.

— I anledning åpningen av Odderøya Open: Ett skudd. Ild! ropte Kildedal. Så smalt det noe himla.

— Og hvor lenge skal planetene henge over øya?

— Hehehe. Det er ikke godt å vite. Men de faller uansett ned til slutt når heliumet lekker ut. Alt er forgjengelig, vet du, sier Hermansen.

Odderøya Open hele helga

Odderøya Open arrangeres to ganger i året av de over 100 kunstnerne som holder til i kommunalt eide lokaler på Odderøya.

Lørdag og søndag er mange titalls gallerier og atelierer åpne på hele øya, og noe av tanken er at publikum skal kunne gjøre litt av julehandelen i kunst og kunsthåndverk. I tillegg blir det workshops, utstillinger, førjulsverksted, ansiktsmaling for de små og fakkeltog.

Odderøya Open avsluttes søndag med fakkeltog til Fiskebrygga i anledning arrangementet Hjertefred. Dette er et arrangement som skal minnes de døde, og det er ment som et alternativ til allehelgensfeiringen denne helga.