DIRIGENT: Peter Szilvay fungerte både som dirigent og konferansier under Symfonisk lørdag. Han så ut til å trives i begge rollene. Foto: Kjetil Samuelsen
SYMFONISK: Til tross for mange tomme seter, vurderer Kilden å satse videre på lavterskeltilbudet Symfonisk lørdag. ?Vi føler vi når et annet publikum her. Her er det løs snipp, unger som griner og konsertlengden er passelig for alle. Vi har noe alle kan ha glede av, sier KSO-direktør Håkon Berge. Foto: Kjetil Samuelsen
SOLIST: Den talentfulle og prisbelønte fiolinisten Anders Nilsson var gjestesolist under konserten. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND:Dette tilbudet er kjempeviktig for oss. Musikk er ikke farlig, og gjør livet gladere , sier Håkon Berge, direktør for Kristiansand Symfoniorkester.

KSO startet med Symfonisk lørdag i fjor høst, da de arrangerte en prøvekonsert i Kristiansand domkirke. Lørdag ble den andre utgaven av Symfonisk lørdag i Kilden arrangert, med snaut 350 publikummere i salen. Til tross for mange ledige stoler, tenker KSO-direktøren tenker på å bygge ut tilbudet.

— Vi føler vi når et annet publikum her. Her er det løs snipp, unger som griner og konsertlengden er passelig for alle. Vi har noe alle kan ha glede av, sier Berge.

— Vi skal prøve oss litt frem. Alt vi gjør dette året er nytt. Vi har fire symfoniske lørdager i 2012, og vi vurderer å bygge ut til seks i 2013. Når folk kjenner til tilbudet, er det en fin måte å bringe den symfoniske musikken ut til folket, sier direktøren og legger til at det kan bli aktuelt å lage en abonnementsordning for familiekonsertene.

- Unikt

Lørdag var det Peter Szilvay som styrte dirigentpinnen. Først til Maurice Ravels "Tzigane", deretter til Igor Stravinskys mer kjente "Ildfuglen". Szilvay fungerte også som en konferansier, og forklarte blant annet publikummet innholdet i den siste suiten.

Det er viktig og prøve å skape en relasjon til publikum, det er jo dem vi spiller for. Jeg pleier å gjøre det de stedene det er naturlig , sier Szilvay, som har dirigert KSO ved flere anledninger tidligere.

— Jeg var veldig fornøyd med salen. Det er en helt annen akustikk enn i Agder Teater, og jeg fikk nesten et slags kultursjokk i starten, sier han.

Gjestedirigenten tror familiekonserten i Kilden er en god ide, og mener tilbudet er unikt i norsk sammenheng.

— Det skjer nok sporadisk andre steder, men her er det satt i system. Det er ganske unikt, sier Szilvay.

- Ekstremt

Den talentfulle, og prisbelønte, norske fiolinisten Anders Nilsson var gjestesolist under Ravels "Tzigane". Han mente det var en ære å få spille i Kilden så tett etter åpningen.

Dette var kjempegøy. Jeg skjønte når jeg spilte at det var en fantastisk sal, men da jeg satt meg i salen etter å ha spilt, og lyttet til Stravinsky, var det helt ekstremt. Det er noe av det beste jeg har hørt, og det har nesten ikke helt gått opp for meg ennå , sier Nilsson backstage etter konserten.

Også fiolinisten skryter av lavterskeltilbudet i Kilden.

— Dette er et kjempebra tilbud. Det er standardisert over hele verden hvordan konserter skal være, akkurat som med filmer. Hvorfor ikke se en film som varer en time? Det er topp at man kan bryte med vanetenkningen, mener gjestesolisten.

Når huset her er så flott, så må vi jo vise det flotte vi har inni huset også. Og dette var bare ett av fem tilbud her i dag, så det er et levende hus , avslutter Håkon Berge.