KRISTIANSAND: — Adrenalinet pumper. Dette er det beste jeg vet. Spille mine egne låter. Fortelle min egen historie med musikk. Ingenting er bedre enn det.

Egil Skram har akkurat gått av den lille scenen i Kilden-foajeen, etter å ha spilt for 160 mennesker. Hans første konsert etter at den ekstraordinære livshistorien hans ble fortalt over sju sider i Fædrelandsvennen i helga. Historien om en alvorlig ulykke som endret alt. Historien om dop, kriminalitet og fengselsopphold. Og ikke minst: Rehabilitering og gjenreisning.

— Er historien i låtene dine den samme som den vi leste på lørdag?

— Ja, det må jeg si. Den er ikke like detaljert i musikken, men det er den samme historien, sier Skram.

- Tøft gjort

Kristiansanderen virket svært spillesugen under konserten, mens han presenterte låter som "Good Lord" og "Well and Pleased" fra sitt kommende album. Etterpå kunne han konstatere at det var en surrealistisk opplevelse å lese sin egen historie på trykk.

— Det var veldig spesielt. Jeg må innrømme at jeg gråt litt. Det er veldig personlige ting.- Hva slags tilbakemeldinger har du fått?

— Folk synes det er tøft gjort å fortelle alt. De setter pris på det. Men det var veldig rart å gå i butikken etterpå. Folk gjenkjenner meg, og nå kjenner de hele historien. Det er en rar følelse. Men jeg angrer ikke. Jeg ville få dette fram én gang for alle, så det ikke kommer noe i etterkant. Jeg ville bli ferdig med det. Og det er jeg virkelig. Nå vil jeg fokusere på fremtida og legge alle de tunge tingene bak meg.

Stolt

Mamma Maria Ida Skram var også til stede i Kilden, og er naturligvis blant sønnens største fans.

— Det var fantastisk fint, jeg var på gråten under hele konserten. Jeg er veldig stolt. Låtene bare renner ut av ham, smiler hun, og forteller at noe av det som kom fram i Fædrelandsvennen var ukjent også for henne.

— Alt som skjedde holdt han skjult for oss. Jeg fikk jo med meg noe, men han måtte innse selv at han trengte hjelp. Og gudskjelov at han gjorde det.

— Hvordan var det for deg å lese historien hans?

— Det var veldig trist, men så er det en lysning når man kommer mot slutten. Man ser at det går an å reise seg. Og det er veldig greit at det kom fram på denne måten, i stedet for at det skulle komme stykkevis. Reaksjonene har vært veldig positive. Jeg synes det er fantastisk at han våget å stå fram, og jeg tror det er godt for ham at han har fått det ut, sier mamma Skram.

Identitet

Onsdag spiller 38-åringen på Sørlandsfesten på Dvergsnestangen og torsdag opptrer han på Odderøya Live. Debutalbumet "The Lawmen Are Coming" skal ut i august/september, og deretter er det planer om plateinnspilling nummer to ganske umiddelbart. Skram håper også denne gang å få med produsent Hans Petter Gundersen, som står bak produksjonen på debuten. Og kristiansanderen erkjenner at den unike historien kanskje kan åpne noen dører for ham som artist.

— Den kan nok det. Fordi folk har fått et innblikk i hvem jeg er. De kan se meg som en person, en med identitet.

— Har du hatt det i bakhodet, at dette kan hjelpe deg som artist?

— Nei, jeg har ikke tenkt over det. Jeg ville bli kvitt disse vonde elementene i livet mitt. Og at folk i Kristiansand skulle forstå at jeg har kommet meg videre. Det er en viktig last som er kastet av skuldrene mine. Nå kan jeg reise meg rakrygget og se på skyene.