PROSJEKTLEDER: Jahn Olav Marum sørget blant annet for at domenenavnet "kilden.com" ble sikret i tilfelle man likevel skulle bestemme seg for "Kilden". Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: — Jeg synes krangelen blir litt merkelig. «Kilden» var høyt oppe på lista veldig tidlig, og jeg tenkte allerede da at "det blir sikkert «Kilden». Jeg syntes også det var for dumt at det skulle stanses fordi et kjøpesenter (i Stavanger red. anm.) allerede het det, sier Alex Scherpf. Som daværende teatersjef i Agder Teater fulgte han diskusjonen rundt navnevalget for det nye konsert- og teaterhuset tett høsten 2005. ## Uenige

Fædrelandsvennen skrev i går om krangelen om hvem som har æren for at Kilden ble hetende nettopp det. Det var Arvid Bergstøl som 21. november 2005 hadde på trykk et leserbrev der han høyt og tydelig slo til lyd for at det påtenkte huset skulle oppkalles etter Gabriel Scotts berømte roman. Ifølge daværende styremedlem Harald Sødal var dette avgjørende for at han selv falt ned på dette navnet. Styreleder Stein Hannevik er ikke enig, og opplyser at «Kilden» var oppe til diskusjon i god tid før Bergstøl foreslo det. Det samme sier daværende daglig leder Ernst Aukland.Jahn Olav Marum var prosjektleder for navneprosessen som daglig leder av byrået Trigger/Recommended. Oslofirmaet Nameabrand var den andre samarbeidspartneren i arbeidet.

— «Kilden» var tidlig oppe som en sterk kandidat, men vi la det midlertidig til side av flere årsaker. Domenenavn på internett var en av dem, en annen var at det allerede var etablert en merkevare i byen med dette navnet. "Kilden" var på lista vår over 182 navn som vi kom fram til gjennom en åpen brainstorming. Navnene på denne lista var delt inn i ulike kategorier, som konstruerte navn, allerede eksisterende navn og så videre. Og «Kilden» var altså tidlig en sterk kandidat, men det fikk noen minuser ved seg som gjorde at vi satte det til side, sier Marum.

Ett av disse momentene var at domenenavnet "kilden.no" var opptatt. Dette er nemlig tatt av et kjøpesenter i Stavanger. Samtidig sørget Marum for at domenenavnet "kilden.com" ble sikret i tilfelle man likevel skulle bestemme seg for «Kilden».

— «Kilden» ble stående på en reserveliste. Deretter jobbet vi videre med andre navn, sier Marum.

Finalister

Blant disse må «Quarteret», «Quartusia», «Quartum», «Artena» og «Timani» ha vært. Disse ble presentert i Fædrelandsvennen 5. november som «finalister» i prosessen.

— Det er mer komplisert enn mange tror å finne et praktisk anvendelig navn i våre dager. Man er for eksempel avhengig av at navnet man ønsker er registrerbart i Brønnøysundregistrene under sin aktuelle kategori, så det er ikke slik at man bare kan finne et kult navn og sette i gang, sier Marum.

Et stykke ut i prosessen henvendte styret i Kilden seg til publikum for å få flere navneforslag.

— Her mener jeg «Kilden» dukket opp som forslag fra flere, og Bergstøl var vel den som var tydeligst, sier Marum.

— Disse innspillene bidro til å belyse alternativene vi allerede hadde på blokka, men jeg vil ikke spekulere i hvilken rolle dette har spilt. Til slutt ble alt sendt tilbake til styret som hadde den endelige avgjørelsen. Da valgte man å se bort fra innsigelsene mot «Kilden», som er et sterkt og lokalt forankret navn, sier Marum.

PS: I Arendal finnes det også et kulturhus som heter Kilden. Fritidsklubben for barn og unge åpnet dørene i 1981 og inneholder blant annet teatersal, diskotek og øvingsrom.