Jonas Alaska med det synlige beviset etter å ha mottatt prisen som "Årets nykommer". Foto: Kjetil Samuelsen
Gitarkameratene delte ut "Årets hederspris" til Jan Eggum. Foto: Kristin Ellefsen
Thom Hell var med å dele ut pris til Jarle Bernhoft. Foto: Kristin Ellefsen
Mira Svartnes Thorsen og Jan Kennth Transeth mottok prisen på vegne av Honningbarna og leste fram en beskjed bandet kom med fra Nederland. Foto: Kjetil Samuelsen
Ane Brun vant den første prisen som ble delt ut under Spellemann 2011 i Folketeateret lørdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen
Jarle Bernhoft vant prisen "Årets Spellemann", i tillegg til "Årets mannlige artist". Foto: Kjetil Samuelsen
Journalistene og fotografene flokket seg rundt Jarle Bernhoft da han ankom den røde løperen etter å ha mottatt prisen for "Årets Spellemann". Foto: Kjetil Samuelsen
Stein Torleif Bjella snøt Kim André Rysstad for prisen i kategorien viser. Foto: Kristin Ellefsen
Jonas Alaska var en populær mann da han entret den røde løperen før Spellemannshowet. Foto: Kristin Ellefsen
Shining med kristiansanderne Bernt Moenog Håkon Sagen vant årets første Spellemannpris. Foto: Scanpix

OSLO: Jonas Alaska vant Spellemann på første forsøk. Åmlikaren vant i kategorien "Årets nykommer".

— Det var helt rått. Og veldig rørende. Hjertet banket som bare rakkern, sier Alaska til fvn.no.

— Det er stort å få anerkjennelse for det jeg har jobbet så hardt for. Det betyr ikke alt, men det betyr mye. Jeg har tenkt en del på dette i forkant, sier han, og slår fast at han har nytt kvelden så langt.

- Jeg har møtt foreldrene mine, broren min, kjæresten min og vennene mine, og nå dette. En veldig koselig kveld så langt, sier Alaska.

— Nå skal jeg lene meg tilbake og nyte resten. Ingen kan ta fra meg denne, sier han.

Huggorm

Marit Larsen delte ut prisen, der Alaska i tillegg til bronseharpa også får en pengepremie på 250.000 kroner.

- Jeg føler jeg har sett en hoggorm, var det første Alaksa sa i takketalen.

— Det er ganske rått det her. Tusen takk til alle som har vært med å lage denne platen. Erik Jansen i Jansen Plateproduksjon, Håland Eidsvåg Strøm som har passet på meg, fortsatte han før han tok en liten pause. - Jeg hadde ikke turt å skrive takketale, for flaut å gå med hvis ikke vinner. Men jeg vil takke produsentene mine Even Ormestad og Thom Hell. Takk til musikerne som har bidratt på plata. Takk til familien som sitter der og tar bilder. Er det lov egentlig. Takk til broren min, Thomas Aslaksen. Han har sparket opp mange dører for meg. Og takk til Gramo, sa Alaska før han gikk av scenen.

Gitarkameratene hadde fått i oppgave å dele ut "Årets hederspris". Det endte med at Jan Eggum delte ut prisen til seg selv. I ett intervju med NRKs programleder Anne Lindmo skrøt hedersmannen av singer/songwriteren fra Åmli.

— Jeg har snakket om å være flink, men han har noe annet som rører meg, sa bergenseren.

Det ble ingen tekstforfatterpris på Alaska. Den gikk til Lars Vaular.

Pris til Honningbarna

Honningbarna var nominert i to kategorier. Jonas Alaska tok som kjent prisen som "Årets nykommer", men punkrockerne fikk prisen i rockeklassen. Mange hadde på forhåndt holdt Kaizers Orchestra som favoritt i klassen, men sørlendingene fikk prisen i den gjeve kategorien.

Vokalist Edvard Valberg og co kunne ikke være til stede i Folketeateret under Spellemann 2011, fordi de spiller under Eurosonic, en turne bestående av fem konserter i Nederland og en i Tyskland. Platedirektør i Karmakosmetix Records, Jan Kenneth Transeth, mottok derfor prisen på vegne av Honningbarna.

Dødsfett , sa han før han fortsatte med å lese opp en takketale han hadde med fra Nederland.

God kveld, godtfolk! Dere har kanskje lagt merketilat den som snakker ikke er Honningbarna, men han er likevel en kjempefyr. En applaus for han. Vi er i Nederland og sprer det gode budskap, og foreløpig går det inderlig vel med oss. Vi har så alt for mange å takke for at det har gått som det har gått, og de vet hvem de er. Fra folk som har arrangert konserter selv, til bookingsjefen på Roskilde. Fra 60 år gamle pønks til konsertjomfruer. Fra dere som gjør livet surt så vi har noe å synge om, til dere som gjør det så jævlig verdt det. For those about to rock, we salute you. Deres, Honningbarna , leste Transeth opp.

Etterpå utdypet Karmakosmetixparet hva prisen betyr for rocketalentene.

Dette er prikken over i-en. Det begynte med urørt for ganske nøyaktig et år siden, og nå dette. Det er fantastisk, spesielt fordi Honningbarna er et band med unge gutter som mener noe med det de gjør , sier Transeth.

- Det er hjertet som har vunnet denne prisen , supplerer Mira Svartnes Thorsen.

— De har noe helt genuint, og de har en energi få har. Så skiller de seg ut, det er det ikke mange som gjør, sier Transeth.

Bernhoft og Brun

Suksessartisten Jarle Bernhoft vant prisen for "Årets mannlige artist", og snøt dermed Jonas Alaska for den prisen under Spellemann 2011. Prisutdeler Jonas Fjeld brukte likevel muligheten til å skryte av Alaska da de nominerte artistene ble presentert.

- Du skriver tekster som man ikke kunne tro at en 23-åring kunne skrive. Det samme kan i høyeste grad sies om ditt musikalske uttrykk, som du allerede har funnet. Det er mange fjell i Alaska, så jeg er glad for å være din navnebror. JONAS, ropte Fjeld under introduseringen.

Årets kvinnelige artist ble Ane Brun.

Shining ble "Årets innovatør"

Shining, med kristiansanderne Bernt Moen og Håkon Sagen, stakk av gårde med årets første pris under Spellemann 2011. Allerede før kveldens show, ble metalbandet tildelt priser, som deles ut av Spotify, i samarbeid med Spellemann.

Prisen er på 200.000 kroner, og juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

"Shining har i løpet av 2011 hatt et sterkt nærvær på samtlige sosiale medieplattformer. Fra Flickr til Facebook integrerer bandet med sine fans gjennom kreative konkurranser. Gjennom å trykke opp en fysisk QR-kode og auksjonere den bort på Ebay fikk bandet oppmerksomhet også i de tradisjonelle mediene."

Bandet var også nominert i metalklassen, men der vant Årabrot.

Rysstad tomhendt

Kim André Rysstad var nominert i kategorien viser, men setesdølen måtte reise tomhendt hjem igjen fra Oslo. Vinner ble Stein Torleif Bjella. Heller ikke Rolf Gupta fikk med seg noen bronseharpe hjem fra Oslo. KSO-dirigenten var nominert etter å ha dirigert Oslo Philharmonical Orchestra i kategorien samtidsmusikk. Heller ikke Son Of Light strakk til. I hiphopklassen vant Lars Vaular.

Her er kveldens vinnere

Årets Spellemann: Jarle Bernhoft

Årets nykommer: Jonas Alaska

Årets hederspris: Jan Eggum

Årets mannlige artist: Bernhoft

Årets kvinnelige artist: Ane BrunÅrets tekstforfatter: Lars Vaular

Årets hiphop: Lars Vaular

Årets musikkvideo: Envy

Årets jazz: Ola Kvernberg

Årets rock: Honningbarna

Årets viser: Stein Torleif Bjella

Årets popgruppe: Team Me

Årets elektronika: Biosphere

Årets metal: Årabrot

Årets hit: Plumbo

Årets komponist: Rolf Wallin

Årets innovatør: Shining

Årets country: Onkel Tuka

Årets blues: Amund Maarud

Årets samtidsmusikk: Håkon Thelin

Årets folkemusikk: Ragnhild Furebotten

Årets danseorkester: Dænsebændedt

Årets barneplate: Tonje Unstad

Årets produsent: Kåre Vestrheim

Årets klassisk: Leif Ove Andsnes/Christian Tetzlaff/Tanja Tetzlaff

Åpen klasse: Bàrut — Inga Juuso