To album. To spellemannpriser. Utallige lovord og seks øyne på terningen fra flere av Norges musikkjournalister. Det er noe av det Stavanger-bandet Kvelertak har med seg i bagasjen når de kommer til Kristiansand og Østsia mandag. Toppen av VG-lista innehar de også.

Den nye plata, "Meir", er av flere anmeldere blitt omtalt som et mesterverk. Dagbladet mener for eksempel at "totalpakken er suveren" og at Kvelertak for tida er Norges beste rockeband.

Tre gitarer

Gitarist Vidar Landa sier bandet har det så travelt for tida at det er vanskelig å fordøye den gode responsen.

— Vi har holdt på siden 2006, men etter den første plata kom ut har det bare gått én vei. Vi tenker egentlig ikke så mye på det, for vi er alltid ute og spiller konserter. Men vi har brukt mye tid på denne plata og det er kult at folk liker den, sier han.

GITARIST: Vidar Landa Foto: Schr der, Tor Erik

Bandet blander det meste av rockens undersjangre og gir det hele en pulserende ramme ved å bruke tre gitarister. Selv i studio.— De har alle sin plass i bandet. Flere band bruker tre gitarer live, men vi har laget alle låtene fra bunnen på den måten, forklarer Landa.

Utlandet

Han befinner seg som resten av bandet i Belgia da Fædrelandsvennen ringer. Sekstetten har allerede spilt i Europa i tre uker etter utgivelsen av andreplata.

— I utlandet blir vi nok oppfattet som noe veldig unorsk. De forbinder gjerne Norge med black metal eller elektronika og da blir det litt spesielt når det kommer et rockeband - som i tillegg synger på norsk, forklarer han. Og konstaterer at man ikke får et publikum ute i verden over natta.

— Vi har kjørt van i Europa, USA, Singapore og Australia i årevis. Når man bygger langsomt så kommer det flere folk for hver gang. Det handler om tålmodighet og å like det vi holder på med.

— Er dere slitne?

— Vi spiller hver dag og er konstant på reise. Til tider kan det være ganske heftig. Vi sitter i en bil hele dagen, bærer ut utstyret og så er det konsert. Men det er jo dette vi alltid har drømt om og det er utrolig gøy. Det er vel ikke noe mer hektisk enn å stå opp klokka sju og jobbe til fem.

På Kråga

Kvelertak spilte i Kristiansand allerede for flere år siden, før de hadde gitt ut noe som helst. Den gangen var det Kråga pub som var åstedet.

— Det var et av de første stedene vi spilte utenfor Stavanger. Det var et lite lokale og lite folk, men sinnsykt gøy. Vi har utviklet oss enormt siden da, og det blir en helt annen konsert denne gangen. Bandet har vært på veien i tre år og det kan man høre. Vi er blitt mye bedre til å spille live.

Torsdag startet de den norske etappen av turneen sin med en konsert i Bergen, som blant annet høstet en femmer i VG. Til Kristiansand kommer de altså mandag - tradisjonelt sett ikke den konsertdagen man trakter etter i Norge, men Landa regner med en stor del av publikummet på Østsia vil være studenter.

— I Europa spiller man konserter hver dag, men i Norge er det ikke kultur for å spille på en mandag. Men studenter er forhåpentligvis litt som oss. De bryr seg ikke om hvilken dag det er.