KRISTIANSAND: Film & Kino deler hvert år ut økonomisk støtte til ulike filmkulturelle tiltak, gjennom Norsk kino— og filmfond. Dette gjelder blant annet Cinemateket i Kristiansand og Barnefilmfestivalen. Torsdag varslet bransjeorganisasjonen at fallende inntekter grunnet sviktende DVD-salg gjør at budsjettene må kuttes kraftig. Støtten til cinematekdrift utenfor Oslo vil bli fjernet fra 2014, mens støtten til filmfestivaler skal halveres.

— Dette kan få kjempekonsekvenser for Cinemateket. Støtten fra Film & Kino utgjør halvparten av vår drift, og vi er avhengige av den støtten, sier Janne Molberg, daglig leder ved Cinemateket Kristiansand.

— Barnefilmfestivalen har et budsjett på omtrent tre millioner. Hvis de skal kutte halvparten av festivalpotten, gir det oss et tap i festivalstøtte på en halv million kroner. Det vil ikke bety nedleggelse, men det vil bety en total forandring av festivalen, sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn, som også er styreleder for Cinemateket Kristiansand.

— Men dette er bare varslede kutt, de er ikke vedtatt. Det skal avgjøres på landsmøte i juni, og jeg vil tro at mange kommuner har innsigelser på enten hele eller deler av budsjettet, legger han til.

Fra 95 til 52 millioner

Film & Kino baserer sin støtteordning på inntekter fra avgiftsordningen på salg av DVD og Blue-ray. Etter en kraftig økning i salget på 2000-tallet, var disse inntektene i 2007 på 95 millioner kroner. Det salget har stupt de siste årene, grunnet lovlig og ulovlig nedlastning av film i tillegg til nye elektroniske distribusjonskanaler. I år er prognosen 60 millioner, mens det neste år er forventet at inntektene vil falle til 52 millioner.

— Film & Kinos økonomiske støtte til filmkulturelle tiltak bidrar til å opprettholde den kulturelle grunnmuren i Norge. Det er derfor viktig for oss allerede nå å varsle om budsjettkuttene, slik at det så raskt som mulig blir funnet alternativ økonomisk støtte til de filmkulturelle tiltakene som organisasjonen så langt har støttet, sier styreleder Knut Even Lindsjørn i Film & Kino til deres egen hjemmeside.

Politisk skuespill?

Mette Gundersen (Ap) er nestleder i styret for Film & Kino, og hun beklager at økonomien tilsier slike drastiske tiltak.

— Vi er fortvilet, og dette er ikke noe vi ønsker. For at filmtiltakene skal videreføres, må det midler til. Før Film & Kino fikk ansvar for dette, var dette på statsbudsjettet. Vi er i dialog med kulturdepartementet for å finne en løsning, sier kristiansandspolitikeren.

SURT: Danckert Monrad-Krohn fra Barnefilmfestivalen og Janne Molberg fra Cinemateket Kristiansand møtte ikke bare sur vind og sludd i går. De fikk også varsel fra Film & Kino om at det går mot drastiske budsjettkutt. Foto: Torstein Øen

Festivalsjefen synes synd på de lokale politikerne, som har bevilget mye penger til både Cinemateket og Barnefilmfestivalen. Nå mener han de opplever å bli strupt fra sentralt hold.— Dette er katastrofalt for Cinemateket, og dramatisk for Barnefilmfestivalen. Men man kan tolke det som et politisk skuespill fra Film & Kino. De ønsker å sende dette over til statsbudsjettet, og vil nå ha departementet på banen, sier Monrad-Krohn.

— Tallenes tale er helt tydelig, og jeg står bak det styret har gjort. Vi jobber mot departementet for å finne en løsning. Jeg kan gjerne appellere til at folk skal kjøpe flere DVD-er, men fremtiden går i en annen retning. En løsning kan være at departementet tar tilbake oppgave de hadde tidligere. En annen løsning kan være at Film & Kino mottar flere midler fra departementet, og viderefører dem slik de gjør i dag, avslutter Gundersen.

Departetmentet ser på alternativer

Kulturdepartementet liker ikke at nedgangen i inntekten fra DVD-sal får slike konsekvenser, og vurderer om filmavgiften skal innrettes på en annen måte. Gundersens påstander om at det er dialog i forhold til overføring av poster til statsbudsjettet ønsker ikke statssekretær Mina Gerhardsen å kommentere.

— Det er i tilfelle en budsjettsak for 2014, og kan ikke besvares nå, skriver hun i en e-post.

— Kan det være aktuelt å øke midlene Film og Kino mottar fra departementet?

— Vi ser på alternativer når det gjelder finansieringen, deriblant om avgiften kan innrettes på en annen måte.

— Hva tenker dere om konsekvensene av slike kutt, som vil resultere i blant annet færre festivaler, færre filmkulturelle tiltak for barn og unge og frafall av cinematekstøtte?

— Det er synd at nedgangen i dvd-inntekter får konsekvenser for tiltak på filmområdet. Som nevnt ser vi på alternativer når det gjelder finansieringen.