NYTT FORSØK: -I løpet av mai skal vi finne en kunstner som får oppdraget med å lage ny utsmykning, sier kunstutvalgets leder, Harald Fenn. Foto: tore-andré baardsen
tori_wraanes013.jpg Foto: Siv Dolmen

KRISTIANSAND: Konflikten rundt skulpturen "Fantasihjelmen" kulminerte i forrige uke da samarbeidet mellom kommunen og kunstneren ble avsluttet. Da var det gått nesten ett år siden den ble fjernet fra barnehagens tak fordi enkelte foreldre mente den liknet en mann med et skytevåpen, og kunstkomiteen ikke ville godkjenne den.

Kunstutvalgets leder, Harald Fenn, har nå fått frist til 10. juni med å foreslå en erstatter og skissere en fremdriftsplan. Hvor mye penger kunstneren får å rutte med er imidlertid uklart etter at Wrånes fikk to tredjedeler av kunstbudsjettet på 390.000 for skulpturen som ikke ble godkjent.

Ser framover

— Kristiansand kommune har noen midler igjen i byggeprosjektet, og kan bruke 150.000 kroner til ny kunst. I tillegg håper vi å få overført 160.000 kroner fra KORO, slik at det i beste fall blir 310.000 kroner, opplyser prosjektleder Morten Stensrud i Kristiansand Eiendom til Fædrelandsvennen.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye Tori Wrånes fikk for skulpturen som nå er i hennes eie.

— Nå ser vi framover, og håper å få et fint kunstprosjekt på Roligheden, sier han.

Vanlig praksis er imidlertid at kunstneren får en tredjedel når oppdraget tildeles, en tredjedel når skissen godkjennes, og en tredjedel når selve verket godkjennes.

Det siste punktet ble imidlertid aldri oppfylt, og begge parter engasjerte i høst advokat. Etter at kunstutvalgets leder, Sidsel Jørgensen trakk seg i høst, kom Harald Fenn inn for å finne en løsning på floken. Og så sent som i slutten av februar bevilget statens fagorgan for kunst i det offentlige rom, KORO, 160.000 kroner for at Wrånes skulle omarbeide skulpturen. Hvorfor dette ikke lot seg gjøre, har det ikke vært mulig å få verken Wrånes eller Fenn til å kommentere.

Ikke negative

— Vi har bedt Kristiansand kommune ta kontakt for å se om midlene eventuelt kan overføres til et nytt prosjekt, sier seniorrådgiver Borghild Volckmar i KORO til Fædrelandsvennen.

— Normalt sett vil ikke KORO gi nye midler til nye prosjekter hvis det gamle går galt. Men vi har ikke gjort noe vedtak ennå, og stiller oss ikke negative i utgangspunktet. Men saken må formaliseres først, sier hun.

— Vi gikk inn med ekstramidler i dette prosjektet for ikke å spisse saken. Det er veldig uheldig når det trekkes inn jurister, og vi syntes denne saken burde løses på en god måte. Men når kunstneren selv har valgt ikke å ville fullføre, blir det en litt ny sak, legger hun til.

— Kristiansand kommune vil nå sende en anmodning til KORO om å få overført disse midlene. Men kunst blir det på Roligheden uansett, enten beløpet blir 150.000 eller 310.000 kroner, sier Morten Stensrud.

— Jeg har stor tiltro til at Harald Fenn vil bruke de resterende midlene på en fornuftig måte, slik at vi får et fint kunstprosjekt, sier han.