Per Olav Kobberstad og Milos Zec spilte henholdsvis gitar og trekkspill . Foto: Jon Anders Skau
Dansere fra Tangueros del Sur i markens lørdag. Foto: Jon Anders Skau
Leder for Tangueros del Sur, Markus Buschmann Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Jeg hadde trodd det skulle bli pinlig, sier Martin Schreck fra tangoklubben Tangueros del Sur, etter at han har danset tango til "Don't Cry For Me Argentina" midt i Kristiansands gågate.

Men pinlig ble det aldri.

— Jeg har aldri gjort noe sånt før, så jeg hadde gruet meg. Men etter første steg, så var jeg i dansen. Da gikk det bare fint, sier Schreck.

Evita

Det var en såkalt "flash mob" som fant sted i Kristiansands gågate lørdag ettermiddag. Altså en uannonsert opptreden på et offentlig sted. Denne gangen hadde dansere fra Kristiansand og Arendal tatt turen til Markens for å promotere musikalen "Evita", som har premiere 19. april i Kilden.

"Don't Cry For Me Argentina" er en klassiker fra musikalen. Men ingen typisk sang å danse tango til.

— Det beviser at tango er dynamisk og anvendelig. Man kan danse tango til andre ting enn tangomusikk, sier Martin Schrecks dansepartner Anita Estensen. Hun hadde ingen problemer med å opptre midt i hjertet av Kristiansand.

— Vanligvis har vi ikke publikum og danser bare for hverandre. Og jeg var egentlig så til stede i dansen at jeg ikke merket at folk så på. Men det var fint å vise fram tangoen og vise at det er et tangomiljø i Kristiansand. Og det var fint å danse i Markens. Det har vi ikke gjort før.

— Og hvilket forhold har du til "Evita"?

— Jeg har besøkt Eva Perons gravsted i Buenos Aires og kjenner naturligvis legenden. Og jeg har billetter, så vi kommer i Kilden, sier Estensen.

Andrew Lloyd Webbers musikal om den argentinske førstedamen er satt opp 37 ganger i Kilden mellom april og juni. Ann Christin Elverum, Lasse Lindtner og Hans Marius Hoff Mittet innehar de tre hovedrollene.

Samarbeid

Tango som musikkform har også sine røtter i Argentina. Leder for Tangueros del Sur, Markus Buschmann, sier de har ønsket å samarbeide med Kilden helt siden åpningen av teater- og konserthuset.

— Kilden er et flott dansested og vi har spurt dem om en passende anledning for et samarbeid. Og den anledningen er nå. Dette var første akt, den neste blir at vi danser før en forestilling og skaper litt argentinsk atmosfære, sier Buschmann. Som forteller at ingen har øvd på forhånd. For man øver ikke på tango.

— Tango er alltid spontant. Jeg sa til gjengen at vi møtes her og det gjorde vi. Vi har naturligvis dansekvelder sammen, men ingenting er innøvd. Det handler om å uttrykke hva man føler der og da, sier Buschmann.

På henholdsvis gitar og trekkspill var Per Olav Kobberstad og Milos Zec, som i improvisasjonens ånd spilte musikk de aldri hadde gjort sammen tidligere.

— Men jeg spiller mye tango og søramerikansk musikk til vanlig, og dette var veldig stilig. Kjekt å opptre i Markens, sier Kobberstad, som også spilte klassiske "La cumparsita" for kristiansanderne.