ARENDAL: Etter konkursen i 2008 hadde festivalen en samlet gjeld på 17 millioner kroner. Politiet har etterforsket saken i sju måneder og nærmer seg nå en konklusjon.

— Vi nærmer oss slutten av etterforskningen. Om kort tid vil saken bli sendt videre til påtaleavgjørelse, sier politioverbetjent Torstein Pihlmann i Agder politidistrikt til fvn.no.

Dagbladet skriver i dag at politiet har tatt ut siktelse mot Morten Sandberg og Nina Riibe. Sandberg var daglig leder og Riibe var økonomiansvarlig i Hovefestivalen AS før konkursen.

Ransaket kontorlokaler

Pihlmann bekrefter overfor fvn.no at Morten Sandberg har status som siktet i saken.

— Sandberg har vært siktet helt siden starten av etterforskningen. Siktelsen var et resultat av at det ble benyttet tvangsmidler mot ham. Blant annet er det foretatt en ransakelse, sier Pihlmann.

I høst gjennomførte politiet en ransakelse i kontorlokalene til Concept Communication AS, selskapet hvor Morten Sandberg er styreleder og daglig leder. Nina Riibe har i lengre tid vært sentral i samme selskap, men er nå ute.

Sandberg skal være siktet for brudd på bokføringsloven, regnskapsloven og aksjeloven. Politiet vil ikke kommentere hva siktelsen går ut på.

— I slike saker kan ting fort endre seg. Derfor ønsker jeg ikke å gå inn på detaljer omkring siktelsen, sier Pihlmann.

Han ønsker ikke å uttale seg om andre er siktet i saken. Toffen Gunnufsen, som også var en del av styret, skal ikke være siktet i saken.

Avviser innholdet i siktelsen

I revisorrapporten som ble overlevert politiet etter Hove ble det pekt på fire mulige straffbare forhold. Ifølge rapport har Hove-styret drevet festivalen videre på tross av negativ egenkapital. I tillegg skal de ha drevet for kreditors regning og brutt regler i aksjeloven og artistskatteloven.

Ifølge Dagbladet stiller både Sandberg og Riibe seg uforstående til siktelsen.

— Vi bestrider siktelsen og kan ikke se at vi har begått noe lovbrudd. Derfor har vi nå utarbeidet et omfattende tilsvar, sier Sandberg.

Sandberg avviser overfor fvn.no at det er begått noen lovbrudd i forbindelse med driften av festivalen.

— Jeg har ingen kommentar utover den jeg allerede har gitt til Dagbladet. Vi har en helt annen forståelse av saken enn det politiet har, sier Sandberg, til fvn.no.

- Drev for kreditors regning

Ifølge revisorrapporten etter Hove-festivalen blir det pekt på at selskapet Hovefestivalen AS skal ha vært betalingsudyktig allerede 15.august 2007, men at det likevel ble drevet videre for kreditors regning frem til konkursen i desember 2008. Selskapet skal ha brutt aksjelovens krav til forsvarlig egenkapital. Selskapet skal også ha utelatt å betale artistskatt på 15% på honorarer til utenlandske artister. Ved konkursåpning skyldte Hovefestivalen 2,3 millioner kroner i artistskatt til Skatt Vest.

— Det har vært en omfattende etterforskning, og flere personer er blitt avhørt. Vi nærmer oss nå slutten, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Dagbladet.

Han påpeker at siktelsen av Hove-ledelsen ikke trenger å bli endelig, men om den står seg er neste skritt at statsadvokaten i Agder vil utarbeide en tiltale.