— Det er jo ganske utrolig at vi har holdt på i 13 år nå. Det har gått så fort, men samtidig føles det som jeg har jobbet med dette hele livet, sier festivalsjef Liv Håland.

Midt i den mest hektiske fasen i oppkjøringen til festivalstarten, møter vi festivalsjefen på Clarion Hotel Ernst i Kristiansand. Programmet har vært klart en stund, men det er likevel mye å gjøre.

— Ja, jeg senker ikke skuldrene før siste dagen. Det verste er hvis noen skulle kansellere. Vi har kun opplevd det et par ganger i løpet av årene, så vi har vært heldige sånn sett. Det er også vanskelig å vite hvor mange som kommer siden de fleste kjøper billetter i døren, sier hun.

Ny rekord.

I fjor slo festivalen alle tidligere rekorder med rundt 4.500 besøkende totalt, og Håland håper på ny rekord i år. Først ut på programposten er konserten i Kristiansand Domkirke i morgen. Her opptrer en rekke artister som Caroline Eid Nodeland, Martin Wikstøl, Lene Tønnessen og Inger Marie Gundersen.

På morgendagens kirkekonsert blir det også premiere på country- og gospelprosjektet «Rett hjem» med koret Reflex og solistene Bjøro Håland, Gaute Ormåsen, Solveig Leithaug og Grethe Svendsen. I den forbindelse lanseres det cd og konsert-dvd med liveopptak som ble gjort av «Rett hjem»-konseptet i Jakobskirken i Oslo tidligere i år.

— «Rett hjem» er et veldig spennende prosjekt, og jeg er veldig glad for at vi fikk alle sammen til å komme til Kristiansand. Bjøro og Gaute synger duett på sangen «Like the Flower Needs the Rain» skrevet av Reflex’ leder Martin Alfsen. Kvelden byr på ulike artister og sjangere som i min mening passer som hånd i hanske, og det bør være noe for alle, sier festivalsjefen.

Variert program.

Etter suksessen i fjor, hvor festivalen satset på litt færre men dyrere artister, følges den samme oppskriften i år. Derfor er det ikke noe program på torsdag, men så er det til gjengjeld full trøkk med 11 artister fordelt på fem scener fredag, og 7 artister fordelt på seks scener lørdag. På lørdag arrangeres det også Barnas Dark Season på Fønix Kino med Cheezy Keys som Skrimmel Skrammel.

— Hvilken programpost tror du vil overraske publikum mest?

— Jeg tror folk vil se en annen side av Henning Kvitnes som opptrer på Agder Teater fredag. Mange har kanskje opplevd ham i en mer typisk pub-setting tidligere. Ellers så tror jeg Benny Borg vil overraske i rollen som Johnny Cash, og så er det jo moro at Slade kommer fra England kun for å spille på Dark Season. Lørdagen blir en festlig kveld generelt, og jeg har hørt rykter om at flere publikummere har tenkt å kle seg ut i 80-talls klær i forbindelse med Banana Airlines-konserten, sier Håland.