OSLO: Jan-Sverre Syvertsen skriver i sin tredje krimroman «Prikkedøden» om drap og selvmord på unge mennesker knyttet til en kristen sekt.

Og mens amerikanske myndigheter henter ut hundrevis av kvinner og barn fra en fundamentalistisk kristen sekt i Texas, diskuteres her hjemme scientologenes innvirkning på et ungt menneskes selvmord – samtidig med bokslippet til den produktive nye krimforfatteren.

Syvertsen valgte å la seg inspirere av Smiths venner, som med sitt skjulte miljø og maktkonflikter «er perfekt for en kriminalroman», og la arnestedet til fredelige Kråkstad i Akerhus.

Der blir en ungjente funnet, drept og ille tilredet på en spesiell måte – med tett i tett med knivstikk på overkroppen, som minner om den hardhendte «prikkeleken». Hun tilhører en kristen sekt som har kjøpt opp et nybyggerfelt og bosatt seg i skogkanten, etter at de brøt ut fra Smiths venner.

Sårbare unge

– De unge er de mest sårbare i slike sekter. De eldre lederne kan ødelegge dem for resten av livet, gjennom å bygge opp forhold med tillit og avhengighet som ikke er sunt for en tenåring som skal vokse opp og bli selvstendig. De eldre sveiser støttehjulene fast på sykkelen for resten av livet, sier Syvertsen.

Han satte seg godt inn i temaet, siden han gjerne ville vise respekt for mennesker som i en materielt fokusert verden søker etter noe mer. Selv gikk han gymnaset sammen med «tre Smith’ere, jenter med fletter og skjørt».

Derfor besøkte Syvertsen en familie som hoppet av på 90-tallet, der mannen i huset opplevde at moren hvisket «du er djevelens yngel» da hun gikk forbi sønnen på et kjøpesenter.

– Jeg snakket også med en sjelesørger som behandler avhoppere, og som fortalte at foreldrene har dårligst samvittighet for barna sine, som vokste opp utsatt for tvang, snakk om synd og dårlig samvittighet. Mange av dem på innsiden er normale, oppriktige mennesker som fortjener bedre enn en gærning på toppen, fastslår han rett på sak.

Realistisk

Å kunne utforske temaer som dette er blant de tingene som Jan-Sverre Syvertsen finner spennende med å skrive krim. I «Prikkedøden» kommer han også på ny inn på emnet han finner minst like spennende som sekter, nemlig ny teknologi – og farene og mulighetene det gir for eksempel pedofile.

I bok tre tar han opp tråden fra debuten «Øyne blå», med et pedofilt nettverk som bruker internett for alt det er godt – eller ondt – for.

– Nettet representerer et nytt verktøy for den gruppen menn som alltid har gjort slike ting, men som nå kan gjøre det med svært liten risiko forbundet med produksjon og distribusjon. Politiet får tatt dem som laster ned, mens de vanskeligste å finne er de som lager barnepornoen, sier Syvertsen.

I boken har hans hovedperson Sander Mørk nå brukt litt av sin store formue på å lage en privat bekjempingsgruppe, Internet Search & Rescue, som jobber blant annet med å infiltrere pedofile nettverk på nett med falsk identitet.

– Det er absolutt realistisk! Det finnes flere slike grupper, blant annet et par store i England. Det åpner også for at jeg kan skrive om mer samarbeid mellom Sander Mørk og politiet. Jeg tror neste bok blir enda mer digital, erklærer han.

En i året

Mens «Prikkedøden» utkommer her hjemme som tredje bok i serien om psykologen Sander Mørk og Kripos-etterforskeren Lisa Lunde siden debuten i februar 2006, er debuten «Øyne blå» i ferd med å gis ut i Tyskland. Den har også kommet i Sverige og Danmark.

– Krim er som kokebokmarkedet da det skjøt til topps. Fordelen med en krimromanserie er imidlertid at du bygger en lesergruppe over tid. Men da må du være tilstede og vise at du finnes, og da synes jeg én bok i året er greit.

Selv mener han ligger i mellomsjiktet av norske krimforfattere, som ikke er A-kjendiser og selger nok til å leve av det på heltid. Det passer ham godt.

– Jeg har et jordnært syn på det å slå igjennom og selge mye. Det er ikke alltid de beste som selger mest, eller at de bestselgende har den beste livskvaliteten. Som krimforfatter ser jeg på meg selv som en håndverker. Krim er et håndverk, der det handler om å skrive spennende og underholdende – og så er bonusen at du også kan få sagt noe fornuftig om ting som du opplever som interessante og riktige.