LILLESAND: — Disse festivalene har vært faste like siden 1890-årene, med unntak av krigen. Fram til 2001 het de landsstemna, forteller Edvard Lauen.

Han slo til lyd for å lokke hele Noregs Ungdomslag til Lillesand.

— Når du stikker hodet fram på den måten, risikerer du alt. Og jeg er selvsagt blitt utnevnt til festivalsjef, ler han.

Lokal hovedarrangør er Lillesand Leikarring, og de får god hjelp av ungdomslag både i Birkenes og Kristiansand, blant annet.

Det hele begynner mandagen med et program rettet inn mot ungdom mellom 14 og 25 år. Så kommer de voksne til på onsdagen. Og programmet er imponerende bredt. Selve høydepunktet kan bli en folkemusikkarmada i Blindleia fredag 25. juli.

— Her håper vi at flest mulig lillesandere stiller opp med pyntede båter og blir med i kortesjen. Det blir både fele og trekkspill å høre, forteller Siv Bakkemoen.

10 konserter

Samtlige arrangementer er åpne for alle. I alt blir det 10 konserter fordelt på fire dager. Fredagen er musikk av det reisende folk i fokus, med Laila Yrvum, Leiv Solberg og Einar Olav Larsen. Og felespilleren Halvdan Furholt serverer folketoner inspirert av denne musikken.

Samme kveld blir det Sørlandsviser ved Jan Engervik, Dag Ellefsen, Finn Bendixen og Tor Flaa. Og nattkonsert ved Arme riddere: Greger Brändström, Gunnhild Tømmerås og Hilde og Jo Eskild. Litt av en konsertkveld, med andre ord.

Lørdagen kan vi nevne en stor kveldskonsert ved Kirsten Bråten Berg, Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch. I tillegg blir det stor leikfest med Sven Nyhus og Dag Ellefsen.

Det vartes ellers opp med en rekke kurs for barn og voksne. Blant annet skal Morten Skretteberg lære bort parhalling fra Herefoss, mens Odd Eigeland tar for seg lefsebakingens kunst.

— Alle arrangementene er helt alkoholfrie. Det er vi litt stolte av. Her skal foreldre kunne sende en 14-åring alene uten å engste seg, understreker Edvard Lauen.