Det var vel neppe en ny slankekur de hadde ventet å finne da John Moores University i Liverpool satte i gang med et prosjekt om barn og dataspill, men det gjorde de altså.

For i følge professor Tim Cable ved universitetet så ble det oppdaget en overraskende sideeffekt av spillstudiene da turen kom til Nintendo Wii-konsollet.

— Gjennom våre tester kom det klart fram at bevegelsessensitive kontrollenheter hadde en stor effekt på både kaloriforbrenning og hjerterytme. Det vi fant ut var at aktiv bruk av denne typen spill ( altså Nintendo Wii, journ. komm.) gjør at du forbrenner såpass mange kalorier og utløser så mye energi at du går ned i vekt.

Spill med kroppen

Nintendo Wii er den siste i rekken av spillkonsoller fra japanske Nintendo. Det som skiller denne fra alle andre konsoller er at den baserer seg på en bevegelsessensitiv "fjernkontroll". Under spillets gang så må nemlig den som holder kontrollen opp på bena og røre seg. Og særlig under de mest aktive spillene ( f.eks. Wii Sports), så dreier deg seg om å gjøre de samme bevegelsene som du gjør når du spiller golf, bowling, boksing og tennis.

Aktiv spillopplevelse

Studiene som Cable overvåket som prosjektleder tok for seg en gruppe på fire jenter og syv gutter mellom 13 og 15 år. Alle disse fikk spille både på de "inaktive" konsollene ( PS2, Xbox 360) og den "aktive" ( Nintendo Wii).

Hopp og sprett

I løpet av 15 minutter spilletid med en joypad av den tradisjonelle sorten så økte hver av spillerne energiforbruket med et gjennomsnitt på 60% over såkalte hvileverdier.

Til sammenligning så hadde den samme gruppen et energiforbruk på 156% over hvileverdiene når de spilte på Wii-konsollet.

Kaloriene renner ut

— Basert på et gjennomsnittlig tidsforbruk på 12.2 timer per uke så kan vi "oversette" dette til potensielle 1.830 kalorier i uken under Wii-spilling, sier Cable til BBC i dag.

— Dette er 40% mer enn ved bruken av de andre konsollene.

Så nå finnes det endelig en morsom måte å bli kvitt de overflødige kiloene på. Så da er spørsmålet bare: Nintendo Wii - er den fortsatt utsolgt