KRISTIANSAND: Det var da refinansiering av Quartfestivalen ble behandlet i bystyret i desember at politikerne fattet følgende vedtak: «Bystyret ber om at det snarest mulig fremmes en egen sak med sikte på prinsipiell debatt om Cultivas rolle i byens kulturpolitikk.

I morgen behandles saken i kulturstyret, og rådmannen har tre konkrete forslag:

Et årlig fellesmøte mellom formannskapet, kulturstyret og Cultiva.

Fremleggelse av årsregnskap og årsberetning for bystyret i september hvert år.

Videreutvikling av de administrative samhandlingsrutinene mellom kommunen og energiverksstiftelsen.

Fint

— Helt fint, sier Cultiva-direktør Erling Valvik.

— Vi har allerede visse samarbeidsfora vi ønsker skal fungere bedre, og har også møter på ad hoc basis. Men det er helt ok for oss å ha faste møtepunkter.

— Er det brysomt at bystyret kikker dere litt mer i kortene?

— Det er ikke noe problem. Målet er å gjøre byen best mulig, og vi tar de innspill som kommer. Jeg vil også minne om at to bystyrepolitikere, Ellen Skeie Hansen (H) og Jørgen Kristiansen (KrF) sitter i Cultivas styre. Det samme gjør lederen av Kristiansand Ap, Terje Næss.

— Bystyret ønsker også å få fremlagt årsregnskap og årsberetning?

— Regnskapet blir alltid sendt til Cultivas råd der både ordfører og rådmann sitter, men det er greit at det kommer opp som egen sak i bystyret, sier Valvik.

Reddet

Da Quart-festivalen ble reddet i høst, var det etter et forlik der Cultiva la 2,0 millioner kroner på bordet, og etterga 2,5 millioner i gjeld. Samtidig hostet Kristiansand Næringsselskap (KNAS) opp to friske millioner og forutsetningen var at kommunen også etterga en gjeld på 1,7 millioner kroner.

Mange politikere var sterkt kritiske til denne fremgangsmåten.

— Den saken ble løst av tre parter i fellesskap, og den måtte henge sammen, sier Valvik, som sydde den i hop i samarbeid med blant andre ordfører Per Sigurd Sørensen og KNAS-sjef Tom Bredesen.

Positiv

Også Cultivas styreleder Trond Bjørnenak er positiv til faste samarbeidsrutiner:

— Forslaget er veldig bra og lite kontroversielt. De siste to årene synes jeg vi har fått et stadig bedre samarbeid med kommunen, men det er alltid noe som kan bli bedre. For eksempel er vi blitt mye mer oppmerksom på at de prosjektene vi går inn og gir treårig støtte ikke skal skape problemer for kommunen i ettertid.