Tintin har solgt over 200 millioner blader og er oversatt til femti språk. Men hvor godt kjenner vi egentlig den unge reporteren som aldri leverer en eneste artikkel, men derimot løser konflikter og gåter verden rundt?

— Ingen tvil

Det har The Times-skribent Matthew Parris spurt seg selv om. Han slår i alle fall fast en faktum: Tintin er homofil.

«En androgynt utseende, blond ungdom i morsomme bukser og skjerf flytter inn i et hus på landet eid av hans beste venn, en middelaldrende sjømann» er noen av beskrivelsene til Parris, som også legger til grunn «en fluffy, hvit leke-terrier» som argument.

«Og dere forteller meg at Tintin ikke er homofil?»

Fransk avis reagerer

Parris skriver at han tidligere har diskutert temaet med Tintin-kjennere, uten at disse overhodet har åpnet for muligheten for at Tintin er homofil.

Etter at The Times-skribenten publiserte sin kronikk, har debatten rast i Frankrike, Sveits og Tintinskaperen Hergé sitt hjemland Belgia. «De har tråkket på Tintin» slo den franske avisa le Figaro til med som overskrift.

Jubi l eumsår

Debatten faller samme år som Tintins 80-års jubileum.

Første historie om Tintin, «Tintin i Sovjetunionen», ble trykket i den belgiske avisen Le Petit Vingtième fra den 10. januar 1929 og ble utgitt som tegneseriealbum i 1930. I 2007 stemplet den britiske likestillingskommisjonen albumet «Tintin i Kongo» som rasistisk, oppfordret bokhandlere til å flytte heftet fra barneavdelingene til hyllene med tegneserier for voksne.

I albumet framstilles de innfødte i Kongo som underlegne i forhold til deres hvite koloniherrer.

Spielberg og Jackson lager filmer

Hergé har senere fortalt at det berodde på at han selv var svært ung da han tegnet albumet, og at han i tillegg ikke hadde brukt bakgrunnsforskning, men støttet seg på det lille han hadde lest i en bok.

Det er tidligere blitt kjent at regissør-sluggerne Steven Spielberg og Peter Jackson skal lage en filmtrilogi med Tintin i hovedrollen.