Vel, da har du fått en ny meningsfelle i britiske Andy Gill, rockeanmelder i den seriøse, engelske avisen The Independent.

Før albumet «Viva la vida or death and all his friends» ble sluppet torsdag, hadde det forlengst slått iTunes sin rekord for forhåndssalg. Totalt har de fire bandmedlemmene solgt over 30 millioner eksemplarer av sine tre album, men det hindrer ikke landsmenn fra å slakte dem.

– Jeg hater Coldplay

Onsdag brukte rockeanmelderen fire sider på å forklare hvorfor han hater Coldplay. Kronpoenget var at Chris Martins band viser alt som er galt med moderne rock.

«Av og til virker det som om en hel generasjon av britiske indieband er blindet av å mekanisk tilegne seg Coldplay-formelen med (...) hymneaktige koringer, som tilgjort spruter tåredryppende oppriktighet og (...) helsekost— og soyamelk-holdninger som uavbrutt kveler livet ut av rock n' roll.»

Fra venstre: Jonny Buckland, Chris Martin, Guy Berryman og Will Champion har måttet tåle hard kritikk fra starten av. Den nye plata er ikke noe unntak. Foto: AP/Scanpix Opus Dei

Gill lar ikke fansen slippe unna heller. Han spør i artikkelen: «Hvem er massene som høflig stiller seg opp på stadion når Coldplay spiller? Er det et slags hemmelig samfunn, den dystre hymnens svar på Opus Dei?»

Når 30 millioner har kjøpt platene, må det bli bråk av sånt. Og i torsdagens utgave av avisen svarer en tilhenger, om ikke like velformulert som Gill selv:

«Coldplay er det beste bandet noensinne, din uvitende idiot. Du forstår deg ikke på musikk».

Et par eksemplarer av musikkutgaven av Jante-loven har funnet veien over til den britiske øyene, som en annen innskriver påpeker:

«Hva feiler det dere? Et fantastisk britisk band lager musikk som millioner elsker, og du finner det nødvendig å servere oss denne tiraden.»

Sammenligner med Pink Floyd

Men litt skittslenging er like nytt for Coldplay som at røyking og stupdrikking er skadelig for legemet. Særlig tekstene er blitt plukket fra hverandre og utskjelt etter tur. Andy Gill sammenlikner Coldplay med Pink Floyd, som også er kjent for å slå på den berømte stortromma, men skiller dem med sistnevnte bands bitterhet:

«Is there anybody out there», sang Roger Waters. Mens Gill mener Coldplays versjon hadde blitt: «Is there anybody out there who is lost and hurt and lonely too?»

I Norge

Dette skriver norsk presse om Coldplays siste album: «Viva la vida»

Dagsavisen:

«... det er imponerende hvordan de klarer å låte gigantisk uten å bli mer enn kledelig pompøse».

Dagbladet:

«Her er det om å gjøre å file bort det som måtte finnes av skarpe kanter, lulle seg inn i en tåke av lett omsettelig melankoli, bade lydbildet i et vell av romtempererte klanger og la det stå til.»

Hva mener du om Coldplay? Død fisk eller storslagent og herlig?