MOSKVA: Det har vært et vanvittig kjør for Alexander Rybak helt siden han landet i Russlands hovedstad for over to uker siden. Han over gitt flere hundre intervjuer de siste dagene, over 40 av dem på russisk.

– Det har vært mye presse, men heldigvis ikke så mye press, smiler han på sin nå etter hvert så karakteristiske måte.

I tillegg har det vært sceneprøver og festligheter sammen med de andre deltagerne i årets Melodi Grand Prix-sirkus. Tirsdag fikk han endelig litt tid til puste ut, selv om han måtte tilbringe ettermiddagen på båttur sammen med norsk presse i torden og øsende regn.

Troende – Jeg har nesten mistet meg selv oppi alt dette, det har gått i ett. Derfor trengte jeg en dag til å få samlet meg. Det var en ting jeg lovet pappa, og det var å besøke en av de store katedralene her i byen. Selv om jeg synder litt mye mot Gud, så betyr ikke det at jeg ikke er en troende. Derfor tok jeg meg litt tid til å være litt for meg selv og hvile hodet litt, sier han.

Og den norske MGP-delegasjonen er opptatt av at den unge artisten ikke skal slite seg helt ut før alvoret tar til. Derfor fikk han bruke formiddagen på seg selv. Og da oppsøkte han katedralen som han lovet sin far å besøke.

Æret

– Her i Russland er det tradisjon å tenne små lys for dem du er glad i, og det samme gjorde jeg. Det gjør litt med meg akkurat nå under Eurovision. Jeg kjøpte derfor syv lys, to av dem tente jeg til ære for mine to hviterussiske bestemødre, og ett til hver av foreldrene mine, som kommer hit i morgen. Ett lys tente jeg for jenta som var inspirasjon for Fairytale, hun har jeg mye å takke for. Ett lys ble tent til en kvinne jeg har lyst til å bli enda bedre kjent med, og det siste lyset tente jeg for min gravide manager. Det blir et superbarn!

Onsdag skal Rybak gjennom sin første generalprøve før torsdagens semifinale, i tillegg er det duket for bursdagsfeiring. Unge Rybak fyller 23 år.

– Jeg har ikke tenkt å feire meg selv, jeg håper noen i stedet vil arrangere noe for meg, sier han.

Og det blir det. Den norske ambassaden har invitert delegasjonen og norsk presse til en bursdagsmarkering etter at Alexander har stått på scenen i generalprøve nummer to onsdag.

Derfra og inn handler alt om å kvalifisere seg til lørdagens finale. Selv frykter han ikke favorittstemplet som alle forlengst har klistret i pannen hans.

– I nesten alle intervjuer har jeg måtte kommentere det favorittstempelet vi har, det gir nesten ikke mening lenger. Det er så mange andre sterke låter her som også kan vinne, men i Norge er vi ikke så flinke til å trekke frem andre enn oss selv. Det er litt dumt synes jeg, sier han.