Dokumanteren «By the People: The Election of Barack Obama» følger Barack Obamas vei til Det hvite hus.

– Vi tenkte «Kanskje kommer denne fyren til å stille som presidentkandidat i 2012...», så jeg stakk ned og traff ham. Vi diskuterte ideen om å lage en lansiktig politisk dagbok, og følge og dokumentere erfaringene hans. Det fikk vi lov til, sier Edward Norton til Female First.

Norton ble overveldet da Illinois-senatoren annonserte at han stilte som presidentkandidat allerede mens de jobbet med filmen, og han ba Obama instendig om å ikke vrake hele filmprosjektet.

– Skjer jo nå

– Utpå sommeren det første året vi jobbet med filmen gikk det opp for oss at dette kommer jo til å skje nå.

Norton skjønte Obama kom til å bli forsøkt snakket fra å delta i dokumantaren da det ble klart han siktet seg inn mot Det hvite hus, så han han var glad for at han hadde kontaktet politikeren før rådgiverne hans gjorde det.

– Jeg gikk til ham og sa: «Jeg er sikker på at alle kommer til å råde deg til å droppe dette prosjektet, men jeg ber deg, uansett hva som skjer vil dette være et enestående vindu til landet og til hvordan folk responderer på presidentkandidaturet ditt».

Prøvde å stoppe filmen

– Og ganske riktig, da de startet kampanjen prøvde de å droppe oss.

Barack Obama avviste alle forsøk på å la seg overtale til å droppe Nortons filmprosjekt fordi han skjønte dokumentaren ville gi folk en viktig og interessant synsvinkel og innsikt i den politiske prosessen.

– Obama sto opp for oss og sa: «Jeg tror dette vil bli en viktig dokumentering av denne prosessen.», og dermed ga de oss fri tilgang, sier Norton.

«By the People: The Election of Barack Obama» vises på amerikansk TV neste uke.