5. november gikk 10,500 manusforfattere ut i streik og litt over tre måneder senere har Writers guild of America endelig inngått en avtale med film— og tv-selskapene.

Tirsdag gikk 3,775 skribenter til valgurnene for å godkjenne forslaget om å returnere til arbeidet dagen etter.

Kun 283 WGA-medlemmer stemte i mot og dermed er den verste streiken i Hollywood på 20 år offisielt over. Dette melder Reuters.

3,755 stemte

Umiddelbart etter resultatet av avstemningen var klar, sendte fagforeningslederne e-poster til alle medlemmene og ba dem være tilbake på jobb onsdag.

– Streiken er over, konstaterte WGA West president Patric Verrone på en pressekonferanse i Beverly Hills tirsdag.

Selv om så mange som 3,775 var med i stemmegivningen tirsdag, var det enda flere som stemte i oktober i fjor da spørsmålet var hvorvidt skribentene skulle streike eller ikke.

WGA-medlemmene vil senere stemme over en tre års kontrakt.

– Rettferdig avtale

– Dette er en dag for lettelse og optimisme for alle i underholdningsindustrien, skriver WGAs motstander i denne saken, Alliance of motion picture and television producers.

Writers guild of America har hele tiden forlangt å få en større del av inntektene fra dvd-salg og distribusjon på internett.

Dette har ikke AMPTP ville gitt dem, før nå.

– Det er en rettferdig avtale som selskapene kan leve med og ordningen anerkjenner bidraget som manusforfatterne gir industrien, sier Leslie Moonves, administrerende direktør for CBS Corp til nyhetsbyrået AP.

SAG skal forhandle i juni

I januar inngikk produksjonsselskapene en kontrakt med regissørene og skribentavtalen skal være relativt lik betingelsene som regissørene godtok.

Men selv om manusforfatterne har fått det slik de vil, er det ikke sikkert at verden har sett den siste Hollywood-streiken i 2008. I juni skal Screen actors guild, som inkluderer 120.000 skuespillere, fornye sin kontrakt med studioene og SAG-lederne lover å være aggressive ved forhandlingsbordet.

Kostet 11 milliarder

Den 14 uker lange skribentstreiken har kostet Los Angeles-området over 2 billioner dollar (11 milliarder kroner) i lønn og inntekter. Også forretninger som for eksempel blomsterbutikker, restauranter og catering-selskaper har fått et hardt slag i siden som følge av produksjonsstoppet i studioene.

Golden Globe ble som kjent avlyst i januar og glamour ble da erstattet med en pressekonferanse der vinnerne ble annonsert.

Men avtalen mellom WGA og AMPTP kommer akkurat i tide for kanskje årets største utdeling, nemlig Oscar som avholdes 24. februar. Oscar-skribentene har nå bare 11 dager å produsere materiale som de ellers ville ha brukt uker på å skrive.