For tre år siden satt Courtney Love etter eget sigende så trangt i det at hun vurderte å prøve seg på amerikanske «food stamps». Isteden bestemte hun seg for å selge 50 prosent av rettighetene til sin avdøde manns, grungeikonet og Nirvana-frontmann Kurt Cobains, musikk til Primary Wave Music­Publishing. Hun solgte akjseene for 50 cent per stykke, og skal ifølge Portfolio.com ha fått rundt 50 millioner dollar totalt. En forretning som så langt har vist seg å være best for Love.

Passer ikke inn

Hun falt i unåde hos Cobain-fansen for handelen fordi hun tillot å bruke Cobains musikk i kommersielle sammenhenger Cobain tok sterk avstand fra helt til sin tragiske død.

Men det ser ikke ut til at faren for kommersielt misbruk er overhengenede. Det er nemlig liten interesse for Nirvana-musikken i Hollywood.

Grunnen til at filmindustrien velger bort Nirvana, skal være at musikken regnes som mindre egnet i kommersiell sammenheng. I alle fall i USA.

– Nirvana var så revolusjonære at det er de vanskelig kan tilpasses de forskjellige prosjektene. Det er dessuten tonnevis av ikoner som tilbyr musikken sin, sier Sony/ATV Music Publishings Martin Bandier, som sitter på lisenser til band fra Jonas Brothers til Beatles.

Velger heller Aerosmith

Beregninger som musikk-, reklame-, og videospill-industrien i USA har gjort, viser at Primary Wave Music­Publishing, som også sitter på rettigheter for Hall and Oates og Greg Allman, ikke har tjent mer enn 2.3 millioner dollar på Nirvana-lisensene.

En kilde sier til Portfolio.com at et knippe Nirvana-sanger var på vei til CBS til bruk i en CSI-episode, men handelen falt i fisk fordi Primary Wave skal ha forlangt dobbelt av industriens prisstandard.

Imidlertid har Guitar Hero-produsenten gjort en avtale med Primary Wave, men det gjelder kun én sang, «Breed». Den skal de ifølge websiden ha betalt 50.000 dollar for, mens 24 av Aerosmiths mest populære sanger gikk til Guitar Hero for 5 millioner dollar.

Tjener lite

På tre år skal Primar Wave har tjent 480.000 dollar på sine 13 Nirvana-sanger.

Til sammenligning skal The Jonas Brothers ha tjent en million dollar på sine 105 lisenser bare i 2008. Selvmord

Kurt Cobain tok livet sitt i sitt hjem i Seattle 8. april 1994. Hør Nirvanas «Smells Like Teen Spirit» her: