Ida Maria (24) er midt i en norgesturné, og i kveld spiller hun på Spellemannprisen. Der kan hun også få prisen for årets nykommer.

Livet går i turbofart for 24-åringen om dagen. Nå er hun nettopp kommet hjem fra en lanseringstur til USA, med til sammen fire konserter i Los Angeles og New York.

— Bananas

Kritikerne har jublet. Men hva med publikum?

— Det var faktisk veldig kult å spille der. Amerikanerne er sånn at når de går på konsert, så legger de alt av bekymringer fra seg og går helt bananas. Min type folk, sier Ida Maria.

Passkontrollører, derimot, er ikke Ida Marias type folk. Og de liker ikke henne heller, eller i hvert fall ikke bandet hennes:

— De ble stoppet, huket i nakken og sendt rett tilbake. Folk er så sure, mener Ida Maria.

Løsningen ble innleide musikere, blant dem tidligere Pearl Jam-trommis Dave Abbruzzese.

- Løper fra meg selv

2008 var året da karrieren virkelig skjøt fart for Ida Maria. Men det var også året da hun gikk på en helsemessig skrell og måtte avlyse en bråte med konserter. Hun innser at det kan gå litt fort i svingene innimellom:

— Jeg føler jeg løper fra meg selv. Det går for fort. Man lever livet sitt så intenst.

Men etter å ha blitt A-listet på BBC1-radio to ganger, kåret til verdens tredje beste låtskriver i 2008 av magasinet Time, hatt en radiohit her hjemme sammen med de Lillos («Flink») og fått en ny fan i sladderprinsen Perez Hilton, er hun klar for mer.

Debutalbumet «Fortress 'round my heart» gis ut i ny innpakning 9. februar. Senere blir det USA-lansering, og flere spillejobber i Norge, England og USA.

Se hele intervjuet med Ida Maria her!

Foto: BTV