«Nå har vi ikke lenger tid til å vente på omstendelige juridiske prosesser, og arrangerer derfor festivalen under navnet «Q25: Jubileumsfesten», heter det i en pressemelding som torsdag ettermiddag ble sendt ut av Morten Johansen.

Det er hans firma MJAS AS som hittil har figurert som arrangør av sommerens todagers jubileumsfestival i Bendiksbukta 28. og 29. juni. Ulike navn har vært brukt på festivalen etter at tidligere festivalsjef Toffen Gunnufsen slapp nyheten om den i november i fjor. Quart25 er ett av dem.

Nytt AS

Arrangementet markerer at det er 25 år siden Quadradurmusivalen ble arrangert i Kristiansand i 1991. Arrangementet med det vanskelige navnet var forløperen til det som året etter fikk navnet Quartfestivalen.

Julaften i fjor stiftet Johansen dessuten aksjeselskapet Q25 Quadradurmusivalen AS. Tidligere samme høst hadde han stiftet aksjeselskapet Quartfestivalen AS.

Morten Johansen sendte ut pressemeldingen om navneendringen.

Dette skjedde etter at det hadde oppstått stridigheter med Trond Aage Nyhus om bruken av Quart-navnet. Nyhus kjøpte i 2010 rettighetene til merkevaren Quart fra boet til den konkursrammede festivalen. Han har reagert kraftig på at arrangørene har tatt i bruk navnet uten å ta kontakt med ham først. På senhøsten i fjor ble entusiasmen festivalen først hadde vakt overskygget av krangling om navnebruken, og nå forandres altså navnet.

Gir opp

I pressemeldingen heter det videre:

«Trond Aage Nyhus — som påstår at han eier rettigheten til bruk av navnet «Quart» - har i mediene uttalt at han ikke ønsker å ødelegge for festivalen. Likevel har han jobbet aktivt for å få stengt arrangementssiden på Facebook og domenenavn, og trenerer alle forsøk på dialog. Siden november har vi forsøkt å få svar på hva som skal til for at vi kan benytte navnet under jubileumsfesten, uten å måtte vente på juridiske kjennelser, avgjørelse i Patentstyret og en eventuell rettssak. Alle løfter om tilbakemeldinger og tidsfrister brytes, og vi gir derfor opp forsøket på å finne en løsning i fellesskap. De juridiske vurderingene av saken vil gå sin gang parallelt, men vi har rett og slett ikke tid til å vente på beslutningen. Vi har en jubileumsfest å arrangere.«

Disse navnene er foreløpig meldt til festivalen: Underworld, Leftfield, Basement Jaxx, Bob Hund og Mercury Rev. Mandag lover arrangøren en ny headliner.

Galt uansett

Trond Aage Nyhus reagerer mot fremstillingen i pressemeldingen. Han har ingen planer om å bilegge striden selv om ordet "Quart" nå er ute av festivalnavnet.

Trond Aage Nyhus kaller navneendringen et billig triks, og varsler fortsatt kamp.

— Dette er et billig triks, og med dette strekker de strikken heilt ut. De har allerede misbrukt et navn de ikke har rett til i to-tre måneder. Nå legger de i stedet inn en Q, og alle som har lest om festivalen fram til nå vet hva den betyr, sier Nyhus. Han fremholder også at arrangørene ved å kalle det "25-årsjubileum" profiterer på historien til en merkevare de ikke eier navnerettighetene til.- Det blir galt uansett hva de nå kaller festivalen, sier Nyhus som varsler at han tenker å fortsette å forfølge saken.

— Jeg må vurdere hvordan jeg gjør dette videre, sier han.

Avviser trenering

Nyhus kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av at han skal ha trenert forhandlingene:

— Det er blank løgn at de har prøvd å få svar fra november. De første brevene fra deres advokat til min advokat var helt avvisende til at jeg hadde noen rettigheter til navnet. Først 22. desember tok de kontakt personlig, men grunnet juleferie ble det først møte på deres kontor lørdag 2. januar. Etter dette fikk jeg halvannet døgn på meg på å svare på et forslag fra dem. Du setter ikke en sånn frist hvis det er du som skal få tillatelse til noe, sier Nyhus.

Han forteller at det siste forslaget til løsning kom fra motpartens advokat 8. januar.

— Det var så latterlig dårlig at jeg brukte to minutter på å avvise det. Det er et veldig greit forslag for dem, men det dekker ikke engang 50 prosent av advokatutgiftene de har påført meg hittil, sier Nyhus.

— Hva skal til for at du er fornøyd?

— Det må være opp til dem å komme med et forslag, men det er ikke penger dette handler om. Det handler om at de skal gjøre det som er rett. Men jeg tror ikke de er interessert i en løsning, sier Nyhus.