— Jeg vil oppfordre alle til å bruke denne anledningen til å bli kjent med lokale og regionale forfattere. Det er mange av dem i mammutkatalogen. Både Gaute Heivoll og Karl Ove Knausgård har for eksempel to titler hver, sier Irene Gressli Haugen.

Mandag morgen startet det to uker lange mammutbokskredet fra 4-500 bokhandler, og det er neimen ikke lett å finne godbitene blant 810 titler. Fædrelandsvennen bad lederen for Norsk Forfattersentrum avdeling Sørlandet om hjelp til å finne noen gode titler.

Etter en tynt befolket salgsstart i morgentimene, tok mandagens mammutsalg seg fort opp. Ved lunsjtider beitet svermer av bokkjøpere på salgshaugene hos Birting Libris i Kristiansand.

Gressli Haugen, som leser flere bøker enn de aller fleste, prøver selv å begrense seg når det er mammutsalg.

— Man blir jo voksen etter hvert, og jeg har jo så mye bøker, sier hun.

Den drevne bokormen fant kjapt følgende godbiter:

den hemmelige hagen.jpg

"Den hemmelige hagen" (barn og ungdom) av Frances Hodgson Burnett (barnebok)— Denne var boka som satte alt i gang for meg da jeg var seks år, og jeg kjenner andre som har det på samme måten med den. Jeg tror min bestemor må ha lest den høyt over hundre ganger for meg. Den handler om en sorgtung jente og hennes utforskning av den hemmelige hagen.

jakob neikob.jpg

"Jakob og Neikob" (barnebok) av Kari Stai.— Dette er boka for voksne såvel som barn som har problemer med å finne balansen mellom å si ja og nei. Lærer man seg ikke å si nei engang iblant, ender det som du vet med at man blir spist av en krokodille.

verden finnes ikke på kartet.jpg

"Verden finnes ikke på kartet" (Poesi) Pedro Carmona Alvarez og Gunnar Wærness (red)— Dikt fra hele verden, noe som gir stort spenn i leseropplevelsen. De har skrevet litt om hver poet og hvilken situasjon de skriver i.

historien om fru berg.jpg

"Historien om fru Berg" (roman) av Ingvild Rishøi.— Fordi hun skriver så innmari fint om folk som prøver og prøver og ikke helt får det til. Ei bok av veldig høy litterær kvalitet som alle burde få lest.

alle vil hjem.jpg

"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" (roman) av Helga Flatland.— En ung forfatter fra Telemark. Veldig fint om hvordan det er å bo på et lite sted. Den forrige romanen hennes het "Bli hvis du kan. Reis hvis du må", og handler om tre barndomsvenner som drar i krigen. Ingen av dem kommer tilbake, og dette handler om lillesøsteren til han som var odelsgutten av dem.

ravnene.jpg

"Ravnene" (krim) av Vidar Sundstøl— Den siste boka i Minnesota-trilogien som jeg vil anbefale alle å lese. Dette er sinnssykt bra! Han utnytter potensialet i krimsjangeren på en måte slett ikke alle gjør, for å si det forsiktig. Jeg ble oppriktig glad i hovedpersonen da jeg leste den første boka.

Dessuten VIL jeg ha med Terje Dragseths "Ti titler" . Den er ikke med i mammutkatalogen, men her får du ti av bøkene hans til prisen av en, og det er et fantastisk tilbud, sier Gressli Haugen.