— Dette er noe vi har snakket om i mange år, spesielt etter at ordfører Fabian Stang ønsket festivalen velkommen til Oslo, sier Svein Inge Olsen.

Årets festival arrangeres fra 12. til 19. september, og Hank von Helvete, Baron von Bulldog, Hanne Sørvaag, Nina Karin Monsen, Amal Aden, Rune Edvardsen og Felicia Feldt er blant navnene på årets program. Men festivalen kan bli den siste i Kristiansand. Festivalleder Olsen la i morgentimene mandag ut melding på sin Facebook-profil at festivalen vurderer å flytte til hovedstaden, etter 15 år på Sørlandet.

— Jeg er kristiansander, og jeg har ikke lyst til det. Men det er mer realisme i å fortsette i Oslo, sier han.

Kristiansand kommune har i en årrekke støttet festivalen, som i år får 190.000 kroner fra kommunekassa. Dette synes varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) holder, og han ser ikke for seg at det blir aktuelt å øke beløpet for å holde Protestfestivalen i byen.

Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand, håper ikke festivalen flytter til Oslo. Foto: Torstein Øen

— Dersom styret i Protestfestivalen vil arrangere den i en annen by står de selvsagt fritt til det. Men da kan de heller ikke regne med noen støtte fra Kristiansand kommune, sier Kristiansen.

Utgående sponsoravtaler

Olsen opplyser at to utgående sponsoravtaler med Sparebanken Sør og Kurt Mosvold, samt dårlige utsikter om støtte fra Kulturrådet, er hovedårsakene til at flytting vurderes.

— Det er tungt, men vi går tom i september. Hvis vi da ikke får ekstremt mye publikum under årets festival, sier festivallederen.

— Sparebanken Sør har vært med oss i tre år, og avtalen med dem går ut i år. Og Mosvold, som har vært med i 15 år, er i ferd med å trekke seg ut. Det er ikke realistisk å få inn to så tunge samarbeidspartnere, sier Olsen.

Budsjett på to millioner kroner

— Hva trenger dere av økonomisk støtte?

— Vi har en festival som varer en hel uke, og vi har 150 aktører involvert. Vi trenger et budsjett på i underkant av to millioner kroner for å lage et spennende program. Problemet er at vi har ligget på litt over en million de siste årene, sier Olsen.

— De kan ikke forvente seg hundre prosent dekning av budsjettet fra kommunens side. Men jeg håper jo at de blir i Kristiansand, for de har virkelig bidratt til å sette byen på kartet. De har vist en ufattelig evne til å samle et bredt lag med navn til spennende debatter, sier Kristiansen.

- Mer samfunnsengasjement i Oslo

Tilbakemeldingene har begynt å komme på Olsens Facebook-profil, og det er delte meninger om det å flytte festivalen. Selv tror han hovedstadsmiljøet kan gjøre det lettere å overleve fra år til år.

— Jeg tror det er mer samfunnsengasjement i Oslo. Bakdelene er at Oslo er stort. Det er mye som skjer, og det kan være vanskeligere å bli synlig. Fordelene er at Protestfestivalen er like godt kjent der, som hjemme i Kristiansand. Dessuten har de en ordfører og folk sentralt som er positivt innstilt og som ønsker festivalen til Oslo.

— Hva skal til for at dere blir i Kristiansand?

— At vi slipper å slite sånn fra år til år. Utsiktene er dårligere enn håpet, og pessimismen overtar for optimismen. Vi er avhengige av at noen vil ha oss der, rett og slett.

Vil fortsette å støtte

— Det er leit hvis Protestfestivalen flytter til Oslo, og jeg håper det ikke skjer. Det er viktig å ha en slik arena hvor viktige og samfunnsaktuelle tema kan diskuteres, sier investor Kurt Mosvold.

Kurt Mosvold har støttet festivalen siden oppstarten i år 2000. Foto: Kristin Ellefsen

Han har i en årrekke vært blant Protestfestivalens støttespillere, og reddet for to år siden festivalen fra konkurs med en gjeldsgaranti.— Vi har dessuten årlig støttet festivalen med 50.000 kroner, sier Mosvold. Støttebeløpet til årets utgave av festivalen er imidlertid på 25.000 kroner.

— Er det aktuelt å gå inn med større beløp nå som festivalen kanskje flytter?

— Vi vil gjerne fortsette å støtte festivalen, men vi ønsker å være en av flere i næringslivet som gjør dette. Det hadde vært fint om også andre så verdien av festivalen, sier Mosvold.

Markedssjef Per Anders Ropstad i Sparebanken Sør forteller at sponsoravtalen med Protestfestivalen går ut i år. Avtalen var inngått med Sparebanken Pluss som nå er fusjonert inn i Sparebanken Sør.

— Vi holder på å utarbeide nye strategier, og det er ikke utelukket at vi kan støtte Protestfestivalen i fremtiden, sier Ropstad.

- En unik festival

— Jeg synes Protestfestivalen er en unik festival, som passer godt inn i floraen av festivaler i Kristiansand. Jeg ønsker et størst mulig mangfold av festivaler i byen, og ønsker å beholde Protestfestivalen i byen, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

— Tror du dette kan være skremselspropaganda fra Olsen?

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe tror ikke det nødvendigvis er lettere å drive festival i Oslo. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg hører om dette først nå, og må sette meg mer inn i det. Men generelt kan jeg si at vi bruker lite på festivaler, sammenlignet med andre større byer. Det er ikke meg i mot å bruke mer penger på festivaler, men det må eventuelt prioriteres i budsjettsammenheng. Vi vil gjerne ha en dialog med Protestfestivalen hvis det er noe kommunen kan gjøre. Men hvis det er sponsorer som er i ferd med å trekke seg ut, vet jeg ikke om det er så mye vi kan gjøre da, sier Sorthe, som ikke er sikker på at det så mye lettere å drive festival i Oslo.