Hvordan vil digital kunst se ut om den ble hacket? Det er problemstillingen til Ålesund-kunstneren Christian Bøen, som gjennom utstillingen «Exitium» tester ut nye, digitale metoder for å skape kunst gjennom å forandre bildeinformasjon.

— Hacket fotografi

Dette bildet har kunstner Christian Bøen ødelagt ved hjelp av digital manipulering av koder i bildeinformasjonen. Foto: Kristian Hole

— I glitch art prosjektet «Exitium» har jeg manipulert og hacket fotografier og videoer fra nye og tidligere kunstprosjekter. Jeg har ikke brukt Photoshop eller tilsvarende programvarer for å manipulere eller legge effekter på bildene, sier Bøen, som tidligere har stilt ut på Sørlandet gjennom Arendal kunstforening i 2011.Han forklarer hacke-prosessen på følgende måte:

— Digital informasjon og kunst består av endeløse rekker med sifrene 0 og 1. Jeg har undersøkt hva som skjer når disse tallrekkene blir ødelagt. Når tall forsvinner eller endrer plass i koden, så endres bildet, forklarer kunstneren.

Christian Bøen er utdannet fra kunst- og designhøgskolen i Bergen. Foto: Kristian Hole

Flere av de ugjenkjennelige bildene er tatt på Sørlandet fra 2008 til 2011, og hacket digitalt i Bøens lokaler i Bergen. Men ikke alle verkene i utstillingen er kun ødelagt ved hjelp av digital sabotasje:— Noen av bildene har jeg ødelagt med drill, og noen har jeg kjørt over med bil. Et annet har jeg lagt i snøen i lengre perioder. Jeg har jobbet med Photoshop i så mange år, at det var forfriskende å teste ut helt nye metoder å forandre bilder på.

I tillegg til flere bilder, består utstillingen også av to videoinstallasjoner som viser hackede og manipulerte musikkvideoer som går i loop.

Satsingen «STUNT»

Agnes Repstad er daglig leder på Agder Kunstsenter. Foto: Kristian Hole

«Exitium» er den første av totalt seks «STUNT»-utstillinger i år, som er et av satsingsprosjektene til Agder Kunstsenter. Konseptet går ut på at kunstnere får frie tøyler til å sette opp utstillinger, uten at museet skal bestemme innholdet.— I fjor hadde vi en slags prøverunde på dette konseptet, hvor vi gjennomførte åtte utstillinger. Interessen fra både publikum og kunstnere var veldig høy. I «STUNT»-prosjektet er vi er på jakt etter spennende kunstnere som har noe nytt å tilby. I år har vi allerede hatt over 20 søkere på tre uker, og vi kommer til å velge ut totalt seks kunstnere, sier Agnes Repstad, daglig leder på Agder Kunstsenter.

Den neste «STUNT»-kunstneren som skal stille ut i vår er Nina Hovde. Hver «STUNT»-utstilling vil vare i fire døgn.

Glitch art

En «glitch» kan beskrives som en kortvarig feil i et datasystem. I kunstverdenen er glitch art en relativt ny kunstform som baseres på de uventede resultatene av digitale feil, noe som skaper forvridde mønstre av alle farger:

— «Exitium» er et eksempel på denne kunstformen. Flere nyutdannede kunstnere i dag vokser opp i den digitale tidsalder, og dette gjenspeiles i kunsten og skaper spennende verk, forteller Repstad, som selv er fascinert over kunstretningen.

— Det blir spesielt spennende å få besøk av skoleklasser i helga, og se hvordan de reagerer på denne typen moderne kunst, legger Bøen til.

Bøens utstilling varer fra torsdag til søndag kveld.