— Vi ønsker å vise hvordan en drøm oppstår i hodene våre, den kreative prosessen mens ideen utvikler seg og fram til det blir realisert. Virkeliggjøring av en drøm, sier Perry.

Sammen med kollega Erik Pirolt skal han lage en dokumentar om båtprosjektet som har fulgt de to i en årrekke. Både planlegging, bygging, sjøsetting, ekspedisjoner, utstillinger og vraking er dokumentert på video.

Original NFI-søknad

KYS ble bygget av glassfiber, polyester og kryssfiner, samt materialer Perry og Pirolt fant. Den var 6,5 meter lang, 4 meter bred og 2,8 meter høy. Nå skal alle råopptakene fra båtens liv settes sammen til en dokumentar. Foto: Privat

Fredag ble filmprosjektet tildelt 595.000 kroner i produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI).

— NFI har støttet dokumentaren fordi det er en utrolig original idé og den er annerledes. Dokumentarer blir ofte veldig alvorlige, men dette er kreativt og underholdende. Det er en av de mest originale søknadene jeg har fått, og det er artig å støtte folk som ikke er inngrodde dokumentarister. Det er bra for utviklingen, sier Even Benestad, som i litt over ett år har vært dokumentarkonsulent ved NFI.

Film for festivaler

Ideen om KYS, som står for kjærlighet, ydmykhet og smerte, ble født i 2002, som et naivt kunstprosjekt. Båten ble sjøsatt sommeren 2006, og året etter gikk turen via Sverige og Danmark til skulpturfestival i Münster i Tyskland. Etter å ha vært innom ulike museumsutstillinger, ble den smadret i tusen deler i november 2012, bare for å gjenoppstå som utstillingen "Knust Kosmos" i fjor. Fremdeles stilles deler av KYS ut, senest ved utstillingen "Før og nå til etterpå", som åpnet på SKMU lørdag.— Vi tar sikte på å lage dette som en webfilm. Den passer ikke nødvendigvis tv-formatet, men på festivaler og utstillinger kan den brukes i sammenheng med utstilling av fragmenter fra KYS. Det siste stedet vi prøver å selge den inn, blir nok tv, sier produsent Kristian Mosvold.

Sju sørlendinger

Trond Nicholas Perry (t.v.) og Erik Pirolt har fått nesten 600.000 i NFI-støtte for å lage dokumentaren. Her har duoen feiret støtten med kjøttsuppe i Pirolts verksted på Odderøya, sammen med fire av de involverte sørlendingene; Dan Korneli (f.v.), Adrian Dar, Kristian Mosvold og Steffan Strandberg. Foto: Kjetil Samuelsen

Mosvold er bare en av mange sørlendinger Perry og Pirolt har knyttet opp til filmprosjektet. Dokumentaren, som foreløpig har arbeidstittel "En drøm til havs", involverer hele sju sørlendinger. I tillegg til Perry, Pirolt og Mosvold, blir Steffan Strandberg kreativ konsulent, Dan Korneli skal klippe filmen, Terje Moen, kjent som TheMoen, skal lage animasjoner og Adrian Dar skal gjøre fargekorrigering.

— Vi samler de som har kompetanse til å gjøre filmen, og det er viktig for miljøet å vise at vi kan få støtte fra NFI. Denne filmen har omtrent fått like mye NFI-støtte som hele Kristiansand kommunes budsjett til frie kulturmidler, sier Mosvold.

Perry og Pirolt sitter på 55 timer med råopptak fra de ti årene, i flere ulike formater. Det er brukt alt fra profesjonelt filmutstyr til mobilkameraer.

— I søknaden har vi definert det som en skranglefilm, fordi det var en skranglebåt. Vi tok ting vi fant og brukte kunnskapen vi hadde, og så ble det til et eller annet. I samme ånd skal filmen lages, sier Pirolt.

— Det er ti år gammelt, men akkurat nå er det som nytt. Det kommer mange nye inn, og det har blitt en ny energi. Det er gøy å kjenne, legger han til.