— Vi har vært i samtaler siden mars om å bruke gamle Norges Bank som litteraturhus, sier Alf Kjetil Igland. UiA-lektoren leder arbeidsgruppa som i to år har jobbet for å opprette litteraturhus i Kristiansand. Mange lokaliteter har vært drøftet, men de siste par månedene har gruppa jobbet målrettet for et konkret alternativ.

— Beliggenheten er veldig bra, nærmest midt i byen, sier Igland om det gamle mursteinsbygget i Dronningensgate 30. Norges Bank-bygningen er fra 1877, og rommer i dag blant annet dansestudio og musikkstudio.

— Fra vår side er vi meget interessert i å komme til en avtale. Plasseringen er bra, og et litteraturhus passer godt inn i planene vi har for bygget, sier Vegard Hansson. Sammen med broren Audun Hansson driver han eiendomsfirmaet AVH Eiendom som har hatt hånd om bygningen de siste femten årene. Hansson kan også røpe at påbygging av nye lokaler er en del av planen for litteraturhus.

«Uheldig«

Dette er imidlertid ikke den eneste litteraturhusplanen i Kristiansand.

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om samarbeidsavtalen mellom Kristiansand folkebibliotek og Kristiansand Kunsthall om å lage et Kunstens og Litteraturens hus i Kristiansand. Kulturstyret tar torsdag stilling til avtalen.

— Er det plass til to litteraturhus i Kristiansand?

— Jeg har vanskelig for å tro at et bibliotek med sine mange andre oppgaver og funksjoner skal ha kapasitet til å drive det jeg mener ligger i ordet litteraturhus. Det er uheldig hvis biblioteket bruker ordet «litteraturhus», for dette kan skape forvirring. Samtidig er det viktig at vi samarbeider nettopp med biblioteket, og vi har bedt om et møte med dem og kunsthallen for å avklare disse tingene, sier Igland.

Samarbeid nødvendig

Han og arbeidsgruppa sikter seg inn på å lage et litteraturhus etter samme modell som finnes 25 steder i Europa, og også i Fredrikstad, Bergen og Oslo.

— Men det nytter ikke å tenke på dette som en motsetning. Vi er avhengige av å samarbeide med biblioteket, sier Igland.

Torolf Kroglund, som leder Sørlandets Litteraturfestival, Ibsen/Hamsundagene, har siden 2011 etterlyst et litteraturhus på Sørlandet. Han er enig med Igland:— Det vil aldri bli det samme hvis en tenker seg et litteraturhus i et bibliotek sammenlignet med et eget litteraturhus. Sistnevnte skal være et sted for offentlig debatt, gjerne knyttet opp mot opplysning og underholdning. Jeg er naturligvis ikke avvisende til tanken om at dette kan fungere, men jeg er litt skeptisk, sier Kroglund.

Lanserer konkurrent

— Er det en ulempe for muligheten til å få et eget litteraturhus at dette samarbeidet opprettes?

— Ja, jeg vil tro det. Som utenforstående ser det for meg ut som om biblioteket nå lanserer seg selv som konkurrent til litteraturhuset. Samtidig er det jo slik at biblioteket følger et sentralt fattet vedtak hvor det er bestemt at biblioteket skal være en debattarena. Dette er en politikk jeg er skeptisk til. Et bibliotek er et bibliotek, sier Kroglund.