KRISTIANSAND: Kommunal— og regionaldepartementet har delt ut i underkant av sju millioner kroner til 40 ulike organisasjoner. Pengene skal brukes til tiltak for å øke kunnskapen om valg og øke valgdeltakelsen under høstens stortings- og sametingsvalg. Deler av midlene skal også brukes i tilknytning til Stemmerettighetsjubileet 2013. Interessen for tilskuddordningen har vært stor, og departementet fikk hele 120 søknader som til sammen søkte om nesten 29 millioner kroner.

— Jeg er glad for at interessen for ordningen har vært så stor, og jeg håper at disse tiltakene kan bidra til at flere benytter stemmeretten sin ved valget til høsten, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Kortfilmer om stemmerett

Kristiansandsfirmaet Penelope Film er blant mottakere, og de får hele 600.000 kroner til å produsere kortfilmserien "Stemmer". Det er ulike kortfilmer som tar utgangspunkt i Camilla Collett, der temaet er stemmerett og likestilling.

— Dette er moro, og til veldig inspirasjon, sier filmskaper Grete Salomonsen Hynnekleiv, som sammen med Tone Urdal står bak ideen til kortfilmserien.

— Stemmerettsjubileet gjelder også det å ha en stemme. Vi fokuserer på våre nye landskvinner, og skal lage snutter på fem-seks minutter. Hvem er de? Vi tør som regel ikke å hilse på dem, når vi ser dem i Markens. Vi tror gjerne de kommer i trøbbel hvis vi hilser på dem, forteller Salomonsen Hynnekleiv.

Håper på en kortfilm i måneder

Målet er å vise filmene i forbindelse med Stemmerettsjubileet 2013, men de skal også vises under Sørnorsk filmsenter og Cinematekets månedlige arrangement "Ny film – film på vei".

— Vi er i gang, og har filmet en del. Men med denne støtten kan vi nå konsentrere oss om dette. Vi håper å kunne presentere en kortfilm hver måned. Så får vi heller prøve på to stykker nå i februar, siden det ikke ble noen i januar, sier filmskaperen.

— Jeg ønsker også å være mentor for jenter som vil prøve seg som regissør i dette prosjektet. Slik kan vi få opp kvinneandelen bak kamera også, og bruke det til å gi kvinner en stemme både foran og bak kamera, legger hun til.

Tre andre fikk støtte

Tre andre organisasjoner i Vest-Agder har fått støtte. Batteriet ved Kirkens Bymisjon i Kristiansand har fått 100.000 kroner til en partilederdebatt under Arendalsuka 2013 og informasjonsmøte om valgordningen for velgere med innvandrerbakgrunn. Mandal barne- og ungdomsråd (BU) og elevrådet ved Mandal videregående skole har fått 50.000 kroner til gjennomføring av Demokratiskolen 2013, der de unge selv har ansvar for planlegging og gjennomføring. I tillegg har Queendom Productions fått 100.000 kroner til å arrangere musikkteater i kulturhus og ved skoler i Vest-Agder i sammenheng med stemmerettsjubileet.