— Det er en sang som ikke har noen grenser. Det føles som om den alltid har vært der, sier Helene Bøksle. Og snakker om låten hun fikk servert av Elin Nygård på "Dampen" en gang i 2009. — Jeg møtte henne der, og hun sa "Helene, jeg har en sang jeg tror du vil like. Det er en liten skatt." Og jeg er jo alltid på skattejakt, sier Bøksle.

Hun ble oppstemt og nysgjerrig, og dro til Rolf Løvlands studio for å høre sangen der. Løvland arrangerte den sammen med Nygård. Og Bøksle sang den inn.

— Av og til skjer det noe magisk, og det skjedde da. Når ting føles riktig, så blir det lett. Det var som å synge en sang jeg hadde sunget hundre ganger før. Den skulle bare opp og frem, den skulle leve, forteller Bøksle.

Juleplate

Sangen var "Lys til nattsvart jord", og ble starten på noe stort for Bøksle. Hun hadde lenge gått med en drøm om å lage en juleplate, og Nygårds låt passet perfekt inn i det konseptet.

— Det er en sang som brer seg gjennom skog og fjell og skal frem, gjennom hjertene til folk. Og det ble starten på juleplata. For når jeg hadde en julesang, så måtte jeg også ha en juleplate. Og det hadde jeg tenkt på lenge, sier hun. Men understreker at "Lys til nattsvart jord" kan synges hele året. Hovedbudskapet har nemlig ingenting med jul å gjøre.

— Jeg føler at sangen representerer meg. For den handler først og fremst om å tro på seg selv, og tro på at alt er mulig. Dessuten: Mye av det jeg gjør er neddempet, men denne har fart, den gjør meg glad, den er på vei en plass. Den har et mål, sier Bøksle.

Gjennomtenkt

Tidenes-sørlandslåt-vignett.jpg

Juleplata "Det hev ei rose sprunge" ble spilt inn i Lommedalen kirke på to dager.— Jeg har sjelden opplevd en så fantastisk studiosession. Det var en fantastisk atmosfære, som ga plata personlighet. Det føltes mer og mer riktig å lage den juleplata. Og den endte opp med å selge til gull, selv om mange ikke trodde på den, sier hun.

Mange artister har gitt ut juleplater de siste årene, og noen av dem med tvilsomme motiver. Bøksle forklarer imidlertid at hun hadde gjort julekonserter i årevis, og at repertoaret var blitt en naturlig del av henne.

— Dette var sanger som har fått vokse til å bli mine i løpet av mange år. Jeg var moden for dem, det var en veldig gjennomtenkt greie. Dessuten har plata et budskap som gjør at den har fått en sterk plass hos folk.

— Hva var gjennomtenkt?

— At det skulle være en rød tråd, noe jeg kunne legge hjertet mitt i. Det skulle være en nerve der, og et budskap om ro. Jeg føler at plata har en hvilepuls i seg, og det er det mange som ønsker i juletida, forklarer hun.

Ny juleturné

Bøksle har sunget siden hun var fire. Og gjort julekonserter så lenge hun kan huske. Derfor handler jul først og fremst om musikk for Helene Bøksle.

— Mitt forhold til førjulstida er at jeg deler den med mange andre. Jeg kan nesten ikke huske hvordan det er å ikke synge hele jula. Det er blitt en del av meg, sier hun. Og lover ny turné i desember.