KRISTIANSAND: — Det gikk helt greit. Litt over middels. Eller, nei, det gikk ganske bra, sier Esther Falck (18) fra Arendal, etter å ha sunget "Breakeven" av The Script og Beatles-klassikeren "Come Together" på Idol-autition i Kristiansand.

Nye kontakter

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKUMMELT:?Det var ganske skremmende å stå der alene, sier Esther Falck om å synge for castingmedarbeider Linda Brede og Fædrelandsvennen på Hotel Caledonien. Foto: Lars Hoen

Tretti stykker var påmeldte, og flere møtte opp uanmeldt under pre-castingen på Hotel Caledonien. Falck var en av de første i ilden. Hun synger til daglig i bandene Müll og Rifcah.— Det var ganske skremmende å stå der alene. Det er annerledes med et band i ryggen. Da er jeg aldri nervøs, sier 18-åringen, som tror at Idol kan åpne nye dører for henne.

— Jeg tror det kan gi meg masse mye kontakter, og at folk kan se meg andre steder enn bare lokalt. Det er i hvert fall det jeg håper på, forteller hun.

Apple Anne Viray er fra Fillippinene, og har bodd i Kristiansand i ett år. Hun sang "Rehab" av Amy Winehouse på Caledonien fredag.

— Jeg tror det gikk bra og jeg håper å bli med videre. Jeg elsker å synge, men jeg er ikke proff, sier Viray, som tidligere har spilt trommer i band. Hun er ikke redd for at dommernes tilbakemeldinger skal være tøffe å takle.

— Så lenge de forteller meg sannheten, så kan jeg tåle det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SANG SOUL: - Så lenge de forteller meg sannheten, så kan jeg tåle det, sier Apple Anne Viray, som sang Amy Winehouse-låten "Rehab". Foto: Lars Hoen

Bra nivå

Idol-konseptet er i år utvidet med oppsøkende pre-casting, av typen vi ser i Kristiansand. Her kan deltagerne kvalifiseres til selve hovedauditionen, som finner sted i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen i oktober/november. Tv-sendingene fra årets Idol begynner i januar.

Dommer på auditionen i Kristiansand, var castingmedarbeider Linda Brede. Hun sier til Fædrelandsvennen at hun ser etter noen som kan nå ut til tv-seerne, og deretter stå på egne ben som artister.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: - Nivået er bra, og vi har veldig god tro på Kristiansand, sier castingmedarbeider Linda Brede underveis i auditionen. Foto: Lars Hoen

— Det er det beste vi kan få ut av en sesong: At de ikke blir glemt etter at tv-kameraene er slått av, sier Brede, og er fornøyd med det hun har fått høre i Kristiansand.

— Nivået er bra, og vi har veldig god tro på Kristiansand. Vi vet at det er et godt musikkmiljø her, men de pleier å være litt tregere til å søke på Sørlandet enn ellers, forklarer Brede.

Mer enn kommersielt

Hun mener konkurransen fortsatt er relevant, selv om de fleste vinnerne har blitt anonyme etter Idol-deltagelsen.

— Kurt Nilsen er den største, det er ingen tvil om det. Men hvis vi ser hvor på mange album som er gitt ut, så er det ikke så verst. Noen gjør mer undergrunnsmusikk, og det er også å være artist. Det handler ikke bare om å være en kommersiell stjerne, sier hun.

- Men det heter jo "Idol", så dere ønsker vel mer enn gode låtskrivere?

— Ja, og da kan vi jo se på Aleksander Denstad With (vinner i 2006), som har gjort det bra i Japan og USA, og har gitt ut tre album. Så er det jo naturligvis mye opp til artistene selv. Men dette er et godt utgangspunkt til å få et bedre nettverk og få vist seg fram, sier hun.

Deltagerne på dagens pre-casting vil få beskjed i løpet av noen dager om hvem som er plukket ut til videre deltagelse.