— Ingen skal fortelle meg hva jeg skal gjøre og ikke gjøre, sier den legendariske frontfiguren, fløytisten, vokalisten, gitaristen og låtskriveren Ian Andersen i Jethro Tull til Fædrelandsvennen. Onsdag kveld spilte han med sitt legendariske band i Bergen, fredag spiller de i Kristiansand, lørdag i Kartfestivalen i Gvarv og søndag på Sentrum Scene i Oslo.

— Vi spilte i Israel for noen år siden. Da bestemte jeg meg for at jeg neste gang skulle jeg donere pengene jeg fikk for konsertene til tre organisasjoner som ikke ser konflikten svart/hvitt, fortsetter Anderson. Konsertene ble holdt i Caesarea , Binyamina, og i Jerusalem

PROTESTER

Da det i sommer ble kjent at han ville gjøre dette, oppstod et ras av protester i en rekke forum, blogger og ikke minst på bandets hjemmeside (jethrotull.com). Internasjonalt har artister som Elvis Costello stått bak boikotten, som også har fått støtte fra både akademikere og kulturpersonligheter i Norge. Den 63 år gamle (10. august) skotten lar seg imidlertid ikke pille på nesen. Han har ingen tro på polariseringer, men samarbeid og opplæring.

Etter råd fra tidligere statsminister Tony Blair plukket han ut organisasjoner som underviser og serverer kultur til både jøder og palestinere.

— Der lærer de hverandres kultur og religion, og på den måten blir de kjent og kan få respekt for hverandre, sier Anderson.

Han ser at det å opptre i et slikt konfliktområde også kan ha negative sider, i den forstand at myndighetene kan bruke det til sin fordel, men han forsøker å avveie de positive effektene mot de negative.

SMERTESTILLENDE

  • Det er ikke slik at jeg ser meg selv som noen FN-ambassadør, eller noe. Jeg tror først og fremst populærkulturelle innslag i Israel og andre konfliktområder, kan virke litt som smertestillende medisin. Kanskje det kan skape litt fred en stund i hvert fall blant de som hører på, sier Anderson og fortsetter:

— Jeg tror at selv om det blir opprettet en egen palestinsk stat, så vil det ta generasjoner, kanskje 10 generasjoner, før sårene fra de mange årene med konflikt er grodd. Dessuten tror jeg ikke man kan tvinge fred på folk. Se på Nord-Irland, der var det kvinner og barn som ble leie av grusomhetene som skjedde og det oppstod et ønske i folket om å få slutt på konfliktene. Et slikt ønske om fred tror jeg blant annet kulturelle innslag i landet kan bidra til å fremme, sier Anderson.

I flere år har han forsøkt å få satt opp konserter i Teheran, men da det nærmet seg noe konkret, sluttet kontakten hans rett og slett å holde kontakten, uten at Anderson vet hvorfor. Men han regner med at presset mot kontakten ble for stort.

60 MILLIONER

Siden Jethro Tull ble etablert i 1968 har bandet gitt ut 21 rene studioalbum og solgt svimlende 60 millioner plater. Tidlige utgivelser som ”Stand Up” og ”Aqualong” er klassikere på rockhistorien. Bandet er oftest assosiert med progressiv rock med folkemusikkelementer. Anderson skriver det aller meste av tekster og musikk, og han har latt seg influere av alt fra jazz, blues og heavy metal til britisk middelaldermusikk og elektronika.

— Nevn de tre beste albumene til Jethro Tull!

— Da vil jeg trekke fram ”Stand Up”(1969), som alltid har vært en rik kilde til låter på konserter, ”Aqualong”(1971) har mange sterke låter og så det siste albumet vårt, ”Christmas Album” (2003), der jeg som en ikke-kristen gjorde religiøse sanger. Det var en utfordring, og det er ikke mange svake låter på den.

INGEN NYE ALBUM

  • Er det noen sjanse for nye Tull-album i nærmeste framtid?

— Ingenting tyder på det. Alle i bandet bor på forskjellige steder, og det er vanskelig å få samlet alle i studio. Dessuten liker jeg ikke å sitter tre måneder i et rom uten vinduer for å spille inn en plate. Jeg vil heller ut og gjøre konserter, sier 63-åringen som på årets turne har trappet ned noe. Derfor besøker bandet bare Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige, Italia, Nederland, Norge, Sveits, Luxembourg, Canada , USA, Hellas, Armenia og Storbritannia…

Anderson skriver imidlertid musikk jevnlig, og selv om det ikke blir utgitt, blir det spilt på konsertene. I sommer spiller Tull på mange festivaler og utendørs arrangementer og da blir rundt 80 prosent av materialet gamle klassikere, og resten nytt.

— Jethro Tull ble aldri forbundet med 70-tallet eksesser i sexanddrugsandrocknroll?

— Nei, men det er aldri for seint, spøker han.

Steinar.vindsland@fvn.no – mobil 90870727