KRISTIANSAND: — Dette er nesten ikke til å tro, utbrøt Bjøro Håland da fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, overrakte det synlige beviset på at han er blitt den stolte eier av St. Olavs orden ridder av 1. klasse.

Ingen divafakter

Den høyreiste mannen med den velkjente stemmen måtte ta fram lommetørkleet ved et par anledninger da godordene runget i selskapslokalene til Klubben i Kristiansand sentrum.

— Bjøro har ingen divafakter eller primadonnanykker. Det skader heller ikke å være flott og elegant med en stilig hatt og fantastisk stemme, sa fylkesmannen da hun skulle omtale den nyutnevnte ridderen.

20 album - fire millioner solgt

Ridder av 1. klasse av den kongelige norske fortjenstorden er en orden som sjelden deles ut i Norge. I sin tale til Håland understrekte fylkesmannen artistens store innsats for å fremme norsk kulturliv i utlandet, og da spesielt USA, samtidig som han har vært en brobygger mellom Norge og omverdenen.

— 20 album som er solgt i over fire millioner eksemplarer har det blitt. 40 sølv- gull- og platinaplater har han fått. I tillegg var vel Bjøro den første norske artisten som solgte over en million plater i utlandet, sa fylkesmann Olsen.

Blir bare god

Til slutt overrakte hun både orden og diplom til hedersgjesten, etterfulgt av et par kyss på hvert kinn - på ekte kontinentalt vis.

— Tusen takk, tusen takk, sa sangeren rørt.

- Hvordan takler du alt skrytet?

— Jeg blir bare god inni meg av det. Jeg får si som min mor. Hun likte ikke å bruke ordet stolt når det vanket skryt. Hun likte uttrykket takknemlig bedre. Jeg føler meg takknemlig, sier Bjøro Håland.