PÅ JOBB I TANZANIA: I et land som før ikke hadde mat eller klær, er det nå barnas psykiske helse som står i fokus for gjengen fra Abup Sørlandet sykehus. F.v: Gunnar Eide, Rolf Rohde og Martha Moen. Foto: Ann Magritt Arnli

KRISTIANSAND: Onsdag 17.okt arrangeres sykehustalkshowet "Nesten helg" med fokus på psykisk helsearbeid for barn i Tanzania. Bakgrunnen er det to år gamle samarbeidet mellom Abup Sørlandet sykehus og Haydom Lutheran Hospital. Temaene som tas opp samles under en felles paraply, "See the Child". Mama Kari Evjen Olsen fra Haydom er gjest, og Bjørn Enes som kjenner Haydom godt og har skrevet boka "Eventyret på Haydom" er hentet inn som konferansier. Talkshowet gjennomføres i god gammel misjonsbasarstil, hvor inntektene går til interesseorganisasjonen "4 Angle".

— Alle barn trenger det samme og har et grunnleggende behov for nærhet og kontakt. Spedbarnsdødelighet og underernæring er i stor grad bekjempet på Haydom, så da er det tid for å tenke at barn trenger mer enn bare mat, klær og vaksiner. De har gått fra et fattig samfunn hvor overskuddsfenomenet med å snakke om følelser ikke har eksistert tidligere, sier familieterapeut Gunnar Eide ved Abup.

BARN MED HANDICAP: Disse jentene har fått muligheten til å gå på skole på grunn av støtten fra interessegruppen "4 Angle". Tidligere har mange av disse barna blitt gjemt bort på grunn av sine fysiske begrensninger. Foto: Abup

Synet på barn

— Alle barn i hele verden trenger både ei skje med mat og ei skje med kjærlighet, legger kollega, Rolf Rohde til. Også psykolog, Martha Moen har vært med på reisene i Tanzania.

Å drive bistandsarbeid på denne måten, i en så annerledes kultur innebærer alltid flere dilemmaer. Ved å lære opp det lokale personalet og ikke selv være dem som oppsøker familiene og barna, mener Abup-gjengen at de kan lykkes med å endre en del usunne holdninger i forhold til synet på barn i Tanzania.

— Det er tre prosjekter som inngår i "See the Child". Det første er et forskningsprosjekt knyttet til Child Care Unit, en avdeling på Haydom-sykehuset som tar vare på barn som har mistet mor i fødsel eller at mor på en annen måte ikke har mulighet til å ta vare på barnet det første leveåret. Vi snakker med de ansatte og veileder dem i forhold til hvordan de skal gi barna den fysiske kontakten, oppmerksomheten og nærheten de trenger. Deretter vil prosjektet bli fulgt opp med nye intervjuer med helsepersonellet, forteller familieterapeut Rolf Rohde.

MORLØSE: En søskenflokk ved Haydomfjellet som er overlatt til seg selv etter at deres mor er død og deres far må jobbe på dagene. Ofte er alkoholisme et problem i mange familier, og Abup har opprettet 13 foreldregrupper for veiledning av foreldre. Foto: Abup

Alternativ til kjepp

I prosjekt nummer to er det fokus på foreldre. 13 foreldregrupper er opprettet i og rundt Haydom og rundt 100 foreldre har fått opplæring. Det er viktig for disse menneskene å endre synet på barns rolle. Fremdeles er det mange foreldre som oppdrar barna sine med kjepp, og i gruppene fokuseres det blant annet på å komme med alternativer til hvordan ting har blitt gjort før.

Det siste prosjektet retter seg mot barn med fysiske handicap, og er et samarbeid med interesseorganisasjonen "4 Angle". Mange barn med handicap har hatt forferdelige forhold og blitt gjemt bort og ikke fått muligheten til å gå på skole.

— Tankegangen er å ikke fokusere på handicapet, men å utnytte de ressursene man har. Mange av barna vi har møtt har aldri blitt spurt om hvordan de har det før, og responsen vi får fra dem er helt enorm. Via innsamlede midler har vi fått fullfinansiert skolegang til en rekke barn med fysiske handicap, sier Rohde.

Det er også "4 Angle" som får pengene som blir samlet inn under "Nesten helg"-arrangementet neste uke. Det skjer på Kick og Abup lover interessante møter med både misjonskvinnen, Mama Kari og sosialisten, Bjørn Enes. De to fant i sin tid hverandre via et felles menneskesyn, på tross av forskjellige tankesett.