Du ble kåret til årets kvinnelige leder på Sørlandet, og sa "Uten meg stopper ingenting". — Ja. En god leder gjør seg først og fremst overflødig, og sørger for at alle de andre på laget trives og yter maksimalt. Det er det viktigste en leder kan gjøre.

Mange har kanskje noe å lære av det?

— Ja, kanskje, men det er noe jeg prøver å leve etter. Jeg ønsker meg en kåring av årets leder, uavhengig av kjønn, men for å tydeliggjøre at også kvinner kan være ledere er det et greit virkemiddel til det blir like naturlig med kvinnelige som mannlige ledere. Hvor har du filosofien fra? - Det kom nokså naturlig, i og med at jeg har jobbet som lærer. Der er man ute etter er å gjøre andre mennesker selvdrevne.

Hvilken bok vil du anbefale? - Gert Nygårdshaugs bok "Mengele Zoo". Han er spennende og har en god penn, selv om du av og til må gi han litt tid.

Hva liker du med han? - Han er utrolig opptatt av hva vi gjør med miljøet vårt. Det er nesten litt science fiction over det, som i "Afrodites basseng", hvor han skriver om plantene som tar helt over verden og utrydder menneskeheten. Han strekker miljøperspektivet langt.

En jeg akkurat har blitt kjent med, er Ketil Bjørnstad. Jeg reiser mye, og fant tilfeldigvis en bok av han på Værnes flyplass, "De udødelige". Han skriver usedvanlig bra.

Du leser på reise? - Ja. Jeg leser lite aviser, men har alltid ei bok i sekken. Da føler jeg at jeg bruker tiden på en god måte. Jeg har ofte to bøker på gang samtidig, siden jeg pendler. Hjemme i Åfjord har jeg Per Pettersons "Jeg nekter", og på nattbordet på Sørlandet har jeg Bjørnstads trilogi om Aksel Vinding.

På reise liker jeg å lese Arto Paasilinna. Det er grei reiselitteratur, små tynne bøker, og skrekkelig moro. Jeg har lest alle hans bøker. Han tør å ta opp tunge temaer, og skriver på en artig måte.

Noen kvinnelige forfattere? - Ja. Helene Uri og "De beste blant oss", som tar for seg universitetsmiljøet på en underfundig måte. Og jeg hadde stor glede av "Kjerringer", som blant annet tar opp likestilling.

Du kjenner deg igjen? - Ja, spesielt i "De beste blant oss", fra da jeg gikk på lærerhøgskolen og i akademiske miljøer. Hun tar en del på kornet der. Linn Ullmann må jeg også nevne, spesielt "Det dyrebare". Og Åse Nilsens bok "Meg eier ingen".

Hvilke bøker har du gitt opp? - "Sofies verden" av Jostein Gaarder var helt håpløs. Det ble for banalt. Og Karl Ove Knausgårds "Min kamp" var ikke interessant i tre sider engang. Det ble altfor privat.

Hva skal du lese nå? - Jeg drar til India nå, og har kjøpt med meg en bok av en forfatter jeg ikke har lest før. "Gjennom natten" av Stig Sæterbakken. Er den bra?

Ja, den er veldig bra. - Å, flott, da går timene på flyet raskt.