OSLO/KRISTIANSAND: Dramakomedien "Mer eller mindre mann", med kristiansanderen Henrik Rafaelsen i hovedrollen, fikk en god start da den vant to priser under den anerkjente filmfestivalen Karlovy Vary i Tsjekkia i sommer. Den ble i tillegg vist på ni andre internasjonale festivaler i løpet av høsten. Men blant det norske kinopublikummet har den ikke slått særlig godt an. Per tirsdag formiddag hadde kun 10.536 personer sett filmen etter norgespremieren 14. september.

Det er en film vi visste ikke ville selge masse billetter, for det er en smal film. Veldig mange norske filmer selger mellom 25.000 og 70.000 billetter. Vi hadde regnet med å ligge i det nedre sjiktet. Etter prisene i Karlovy Vary hadde vi en drøm om å klare 50.000, uten å være skuffa om vi ikke klarte det. Men vi trodde vi skulle klare grensen for etterhåndsstøtte , sier Ruben Thorkildsen, filmens produsent, som er fra Søgne.

— Det er litt rart å reise rundt i verden og få bra mottakelse for filmen, og så oppleve at den får en splittet mottakelse her i Norge. Filmen ses nok i en annen kontekst i Norge. Folk har snakket om at filmen har vært en flopp, men det er jeg uenig i. Vi føler den har vært en suksess, sier sørlendingen.

Står om millionbeløp

Norsk filminstitutts krav til å få utløst etterhåndsstøtte er på 10.000 solgte billetter, og for Thorkildsens del blir omtrent 800 gratisbilletter fra premieren trukket fra det offisielle tallet. Dermed mangler sørlendingen snaue 300 billetter på å motta støtten, som vil være et sekssifret beløp.— Filmen har mottatt forhåndsstøtte i godt monn fra NFI, både i form av utviklings-, produksjons- og lanseringsstøtte på til sammen 3,8 millioner kroner. Jeg vil anta at etterhåndsstøtten vil være over én million kroner , sier Arve Figenschow, produksjonsrådgiver langfilm ved NFI.

Det vil bety mye å motta støtten. Det er en del penger involvert, og det betyr noe i forhold til relasjonene til samarbeidspartnerne for å lage mer film , sier Thorkildsen.

"Mer eller mindre mann" hadde et totalbudsjett på 10,6 millioner kroner.

Jobber med ny film

Filmen er duoen Thorkildsen/Lunds første som eget selskap, og erfaringene de har gjort har vært lærerike.— Vi lagde en film som vi tillot å bli noe vi ikke var forberedt på. Vi har lært en del om lansering og det å kommunisere til publikum hvilken type film det er, forteller produsenten, og avslører at duoen er godt i gang med arbeidet til en ny film.

Vi er kjempegira, og bestemte oss for vår neste film da vi var i Karlovy Vary. Men vi er unge filmskapere, og har mye å lære. Jeg tror vi kan lage en bedre film neste gang , sier Thorkildsen.

— Hvilken type film blir det?

— Det er en ungdomsfilm, med en jente på 16 år i hovedrollen, som gjør opprør mot foreldrene som vil skille seg. Hvis vi er heldige med finansieringen satser vi på opptak i 2014, og kinopremiere i 2015, avslutter en optimistisk filmprodusent.