KRISTIANSAND: 25-årige Lars «Obi One» Frønes kom til Kristiansand for fem år siden, og er knyttet til plateselskapet Gbless-records. Men kjærligheten til musikk og politisk og samfunnsengasjert tekstforfatteri oppstod lenge før det for den Skiens-fødte rapperen.

Foto: GINO BLESS

— Jeg har alltid likt å høre på musikk med et sterkt budskap. Det er dette hip hop handler om og det jeg også vil gjøre. Jeg synes det er feil å bare flyte med og godta mye av den intetsigende musikken som blir servert oss i dag. Musikken min er ganske «in your face», og jeg har alltid beundret artister som gjør dette, sier Obi One.

Metal og Ibsen

Han har gjennom oppveksten hørt på alt fra heavy metal til folkemusikk, og selvfølgelig også store doser rap. Inspirasjonskilder er blant andre metalbandet Stryper, artister som Cary Norman, Cat Stevens, Cypress Hill, Public Enemy, og ikke minst salmer og folkemusikk.

— Jeg har også veldig sansen for Henrik Ibsen. I det hele tatt, folk som skriver engasjert og godt om sin samtid, sier han.

På videregående begynte han å skrive sine egne tekster, og ble etter hvert invitert inn i studioet til hip hop-kollektivet Bedroom Records i Skien for å synge på noen låter i 2002. Det var det første steget på veien til en videre karriere som selvstendig artist.

Rollemodeller

Da Obi One flyttet til Kristiansand kom han i kontakt med flere aktører i det lokale hip hop-miljøet, og ble signet til Gbless Records. 1. juli slapp han sin første promoplate, «Siste av sitt slag» i forbindelse med gatekunst-festivalen ved Sprayboks kunsthall i Kristiansand sentrum. På scenen stilte også blant andre Jonesy, Twisted Artistics, Deck Daddy og Sheepy. Flere av disse har også bidratt på plata.

Hva er fordelene og hva er ulempene ved å være rapper med et kristent livssyn?

— Ulempene er selvfølgelig at noen kan være skeptiske. Men jeg synes egentlig ikke at vi hos Gbless har møtt så mye av dette, da vi jobber så hardt for å lage god musikk for alle. Vi bringer noe annet, og fronter en livsstil som ikke er egoistisk. Vi ønsker å være positive rollemodeller i hip hop-verdenen, sier Obi One.

Les anmeldelsen av "Siste av sitt slag" her .