KRISTIANSAND: — Tolker du planen som at Aladdin blir stående for godt? spurte Rødts representant Ellen Rudnes under kulturstyremøtet onsdag kveld.

— Ja, jeg gjør nok det. Vi sier noe ganske bastant om Aladdin og miljøet rundt, svarte kulturstyreleder Randi Haukom.

Kulturaksen

Planen det er snakk om er kulturdirektør Stein Tore Sorthes forslag til kulturstrategien i Kristiansand de neste ti årene. Dokumentet ble behandlet i kulturstyret i Rådhuset onsdag kveld.

I forslaget omtales "kulturaksen", fra Kunstmuseet og ut til Odderøya, som et satsingsområde. Haukom mener det er vanskelig å gjennomføre dette uten Aladdin.

— Det blir nok vanskelig å gripe tak i og holde fast ved denne kulturaksen uten Aladdin, sa Haukom, som har kjempet for miljøet i lang tid.

Godt mottatt

DEBATT: Kulturstyret behandlet kulturdirektør Stein Tore Sorthes forslag til Kristiansands nye kulturstrategi onsdag. Fra høyre (øverst): Randi Haukom (H), kulturdirektør Stein Tore Sorthe, Elin Eftevaag (H), Alan Ahmadi (H), Sissel Andersen (Frp) og Bjarte Vestøl (Frp). Foto: Sondre Steen Holvik

Forslaget fra Sorthe ble ellers godt tatt i mot både av Harald Sødal (KrF), Sissel Andersen (Frp) og, ikke minst, Rødts Ellen Rudnes:— At Odderøya er et av hovedsatsingsområdene er helt fantastisk. Det samme gjelder biblioteket. At vi skal ruste det opp og satse på det føler jeg en utrolig glede over, sa Rudnes.

Og:

— Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har møtt folk fra kompetansesentrene, de ber om 10–20.000 for å beholde en halv stilling. Nå skal de satses på de neste ti årene. Det er virkelig veien å gå, og det gleder mitt hjerte, la hun til.

- Er idrett kultur?

Temperaturen rundt bordet ble aldri særlig høy, men flere reagerte på at idrett er lite omtalt i forslaget.

— Jeg er veldig skeptisk til at idrett ikke er nevnt i et kulturstrategidokument. Det synes jeg er en stor svakhet, sa Bjarne Vestøl fra Frp.

Haukom poengterte at planen ikke omhandler felt som har sine egne delplaner. Dette innebærer også idrett og friluftsliv.

— Det har jeg sett, men da må dette dokumentet kalles for noe annet enn et kulturstrategidokument. Slik vi definerer kultur i Kristiansand, så skal idrett og fysisk aktivitet være en selvfølgelig del av det, sa Vestøl.

Profesjonalisering

Vekst og profesjonalisering er et annet satsingsområde i strategiplanen. Bjarte Vestøl understreket at partiet hans først og fremst vil ha fokus på de yngste.

— Vi i Frp mener at det er barn og unge det skal satses på, at de skal få utvikle sine evner og skape begeistring. Vi snakker om begrensede offentlige midler som må kreves inn med tvang, nemlig skatt, sa Vestøl, og la til:

— Vi er ikke i mot profesjonalisering, men vi er i mot å bruke så voldsomt mange offentlige kroner på noe folk kanskje ikke vil ha. Det er problemet, mente han, til protester fra Ingrid Wisløff Jæger (Ap).

— En ganske høy prosent av Kristiansands, Vest-Agders og Norges befolkning vil ha det, responderte hun.

Ung kulturby

Gårsdagens møte var bare begynnelsen på behandlingen av kulturstrategien. Planen blir sendt ut til høring 5. oktober. Deretter vil det også bli et åpent høringsmøte.

Høyres Alan Ahmadi uttalte at det i praksis kan bli vanskelig å forene fokus på profesjonalisering med identitet og stolthet, som også trekkes fram i forslaget fra Sorthe. Men kulturdirektøren kunne konstatere at dette er et lovpålagt fokus.

— Det står i kommuneloven at kommunen har ansvaret for profesjonalisering av kulturlivet. Kristiansand er en ung kulturby, og profesjonaliseringen har først begynt de siste årene. Det er ikke lenge siden det ikke fantes noe profesjonelt kulturliv i det hele tatt. Så dette er en utvikling kommunen må stimulere ytterligere, sa han.

Poetisk

Ingrid Wisløff Jæger var i et usedvanlig poetisk hjørne onsdag, og brukte August Fröbels ord for å uttrykke sine tanker rundt profesjonalisering:

— "Vi skal gi tulipanen et så gunstig miljø at den blir stor, vakker og så velutviklet som den overhodet har mulighet for å bli. Men den skal ikke tvinges til å bli en rose". Jeg kan ikke bruke bedre ord enn det, sa hun.