KRISTIANSAND: — Det vil være en tragedie for landsdelen og for kulturlivet i Kristiansand om det offentlige er med på å stenge Kick. Her må det til en prinsippdiskusjon, og både kulturstyret og bystyret må ta stilling til om man skal legge til rette for et levende sentrum eller ikke, sier Peter Gitmark (H).

Stortingsrepresentanten og kristiansanderen reagerte kraftig da han leste i Fædrelandsvennen tirsdag at Kick står i fare for å måtte stenge. Det skjer etter at Fylkesmannen påla utestedet en støygrense på 57 dBC i januar i år.

Etter støymålinger har det vist seg at det er umulig for Kick å møte dette kravet uten at man enten avvikler konsertvirksomheten, eller utfører støyisolering til en kostnad på 30-50 millioner kroner.

Dette ifølge et brev Kicks advokat har sendt Kristiansand kommune. I samme brev truer Kick med å stenge dersom støykravet blir stående. Kommunen skal ta stilling til saken innen første juni neste år.

Høsten 2009 isolerte Kick for tre millioner offentlige kroner fra Cultiva, musikkutstyrsordningen og kommunen. Etter dette har ingen av naboene klaget på støy fra det som er Kristiansands største scene for rytmisk musikk i sentrum. Støygrensen fra Fylkesmannen er gitt i tråd med veiledende grenser fra Helsedirektoratet som ble gitt våren 2011. — Det er feil å ha standardiserte støygrenser, og det bør være helt ulike krav til støy i sentrum enn andre bydeler. Jeg bodde selv i sentrum av Kristiansand til 2009, og jeg opplevde det utelukkende positivt for mitt vedkommende med litt liv og litt trafikk. Samtidig må vi innse at alle kan ikke bo i sentrum. Skal vi ha et levende kulturliv medfører det støy. Mange av dem som klager har flyttet til sentrum etter at Kick ble etablert, sier Gitmark.

Hans partifelle, kulturstyreleder Randi Haukom, er hjertens enig:

— Dette kan jeg love at vi skal kjempe 100 prosent for å få til. Det rytmiske musikklivet pulserer virkelig i byen i dag, og Kick har med sin plassering en stor andel i at vi står fram som den kulturbyen vi er i dag, sier kulturstyrelederen.

— Så det betyr at du lover at Kick ikke må stenge?

— Nei, jeg kan bare love at vi skal gjøre alt vi kan for å hindre at det skjer, sier Haukom.