— Dette har gått både på søvn og helse løs. Vi hadde aldri gått inn på dette hvis vi hadde visst at Kristiansand Eiendom ville gi stedet til noen andre, sier Magnhild Sørensen i Flekkerøy historielag.

Tre firedeler av denne bygningen er nå museum. Politikerne har vedtatt at Flekkerøy Historielag ikke lenger får styre bruken av huset alene. Foto: Torgeir Eikeland

Sammen med byggansvarlig Leif Fjellhøy, museumsbestyrer Tor Einar Tobiassen og kasserer Asbjørn Abrahamsen fortviler hun over at historielaget fra 1. februar ikke lenger skal disponere lokalene på Høyfjellet.

— De har lurt oss trill rundt, og vi har følt oss mobbet i flere år, sier Tor Einar Tobiassen og får samtykkende nikk fra de andre.

Stor utstilling

Flekkerøy Historielag har i dag 180 medlemmer. I 2007 fikk laget en femten års brukskontrakt for huset på Høyfjellet mot at de tok på seg istandsetting og driftsutgifter av det tidligere militært eide bygget. Ingen andre lag var den gang interessert.

Leif Fjellhøy, som er tidligere byggmester, anslår at dugnadsarbeid verdt rundt 400.000 kroner har blitt lagt ned i istandsetting.

Nå er det museum i rundt tre firedeler av de 585 kvadratmetrene hvor 3000-4000 gjenstander er stilt ut.

— Folk har vært fantastiske, og har vist oss stor tillit ved å gi oss ting som er veldig verdifulle for dem, sier Magnhild Sørensen.

Kan ikke samarbeide

Det var i kommunalutvalget 26. november det ble vedtatt ny driftsmodell for det kommunalt eide huset. Historielaget er tilkjent 100.000 kroner i vederlag for utført vedlikehold, og har også fått tilbud om å være med i det nye styret sammen med Høyfjellet Aktivitetslag, Flekkerøy Padleklubb, Flekkerøy Kunst og Kultur og Flekkerøy Vel

— Noen av disse er folk vi ikke kan samarbeide med. Vi har forsøkt før. Vi orker ikke mer av dette, og trekker oss heller ut enn å forsøke å sitte i et styre og fortsette med kranglingen, sier Leif Fjellhøy. Striden om bruken av lokalene på Høyfjellet startet allerede i 2008, året etter at historielaget var de eneste som ville ta ansvaret for bygningen.

— Etter to-tre måneder, da det viste seg å fungere bra, dukket det opp andre som også ville inn. Da opplevde vi press fra Kristiansand Eiendom, og vi fikk følelsen av at man ville ta fra oss inntektene fra kafédriften, men la oss beholde utgiftene, sier Fjellhøy.

Siste dag

Det er avtaletekstens paragraf 2 som de siste årene har vært advokatmat og etter hvert også grunnlag for granskning fra kontrollutvalget i Kristiansand kommune. Her heter det:

"Bygningen skal brukes i et samarbeid med andre frivillige og offentlige organisasjoner, og dersom det er naturlig skal det velges et felles styre som trer inn som leietaker i henhold til denne avtale".

Dette oppslaget forkynner det forestående opphøret av kafé- og museumsdriften. Foto: Torgeir Eikeland

— Vi har fulgt intensjonen til punkt og prikke, og har leid ut til andre som også ville bruke huset, sier Fjellhøy.12. januar er siste dag historielaget holder åpen kafeen. Etter det vil de fjerne interiøret i kafeen, siden de selv har betalt dette. Museumsutstillingen lar de inntil videre stå.

— Vi kan ikke flytte flere tusen gjenstander i en håndvending, sier Tobiassen.

- En villet situasjon

— Dette er en villet situasjon fra historielagets side. Vi har hatt møter med dem og de nye brukerne i desember, og vi har hatt en ryddig prosess i høst, sier saksbehandler Øyvind Falch-Hansen i Kristiansand Eiendom.

Han finner det beklagelig at Flekkerøy Historielag har følt seg mobbet av kommunen:

— Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss helt igjen i, sier Falch-Hansen.

Han fremholder at det er historielagets eget valg å ikke ville delta i det nye driftsstyret.

— Vi er glade for det historielaget har fått til i bygget. Nå venter de og vi på en tilbakemelding fra de nye brukerne om arealbruken, sier Falch-Hansen.

Han understreker også at vedtaket i kommunalutvalget bygger på en omfattende gransking i kommunens kontrollutvalg. Saken var også oppe i bystyret i september i fjor.

Vil lage allbrukshus

— Dette driftsstyret etablerer et allbrukshus for alle lag og foreninger på Flekkerøy hvor de kan samles og skape et positivt engasjement, sier Geir Prosgaard. Han representerer Flekkerøy Vel i det nye driftsstyret for Høyfjellet. Med seg i styret har han Eddie Salvesen for Høyfjellet Aktivitetslag, Leni Nilsen for Flekkerøy Padleklubb og Vera Rønjum for Flekkerøy Kunst og Kultur.

— Hvor mange medlemmer er med i disse foreningene?

— Det har jeg ikke i hodet, men det er snakk om flere hundre, sier Prosgaard. Han ser for seg at kafedriften fortsetter på Høyfjellet, selv om historielaget vil ta med seg alt av inventar når de legger ned sin virksomhet.

— Vi er innstilt på å komme til enighet med dem, og vil invitere dem til nytt møte på nyåret. De har gjort en svært god jobb i huset, og det er synd at de ikke ønsker å delta i det nye styret, sier Prosgaard.

Når det gjelder arealbruk, er det nye driftsstyret innstilt på å følge en løsningsskisse fra mars 2012 laget av ordfører Grundekjøn. Her er historielagets museum henvist til kjelleren, mens det i dag også opptar halve første etasje.

— Det er ennå ubrukte lokaler i kjelleren, sier Prosgaard.