— Politikerne kan vedta det de vil: museet på Høyfjellet er over og ut, og det er kommunen som har ødelagt det, sier husansvarlig Leif Fjellhøy i Flekkerøy Historielag. Sammen med Magnhild Sørensen og Asbjørn Abrahamsen sitter han desillusjonert og skuffet blant flyttekasser og nedpakkede museumsgjenstander i lokalene på Høyfjellet.

— Dette er den svarteste dagen i historielagets historie, sier Magnhild Sørensen. Innen 1. mai skal alle rommene i første etasje hvor historielaget har opprettet museum være ryddet.

Dypt uenige

Fædrelandsvennen skrev i januar om striden om de gamle forsvarslokalene hvor historielaget har hatt tilhold siden 2007. Nå er kafèdriften i bygget overtatt av Høyfjellets Aktivitetslag, etter vedtak i bystyret i Kristiansand. I vedtaket heter det samtidig at historielagets lokalmuseum skal bestå, men historielaget er dypt uenige med Kristiansand Eiendom om premissene for dette.

Siden 2007 har nemlig historielaget fylt tre fjerdedeler av huset med et etter hvert rikholdig lokalmuseum. Mellom 3000 og 4000 gjenstander har de i samlingene sine. Men nå er museumsdriften forvist til kjelleren, og historielaget har fått frist til 1. mai med å rydde ut av halve første etasje der de hadde innredet flere rom som museum.

— Kommunen tror at alt skal bygges opp igjen, men det er ikke i nærheten av å være nok plass. Vi kan ikke vise folk rundt i museet slik det blir nå. Det blir ikke noen utstilling en har lyst å vise fram, sier Leif Fjellhøy.

— Det blir ikke plass til noe annet enn lager i kjelleren, sier Asbjørn Abrahamsen.

Inneklima

Historielaget mener dessuten inneklimaet i kjelleren er uegnet for de mest ømfintlige gjenstandene. Det gjelder tekstiler og ikke minst det uerstattelige arkivet etter los Thor Kristiansen. Disse gjenstandene er nå flyttet til kommunalt eide lagerlokaler andre steder på Flekkerøy.

Historielaget får støtte fra Sigmund Spjelkavik. Han er direktør ved Agder Naturmuseum og også formann i Vest-Agder Museumslag.

— Jeg var på befaring i kjelleren for en måned siden, og uttaler meg om kjelleren på generelt grunnlag. De rommene hvor det allerede sto utstilling bar tydelig preg av dårlig inneklima. Dersom disse lokalene skal kunne brukes til museum må det til en større drenering, og det må dessuten monteres et bedre klimaanlegg, sier Spjelkavik.

Flere medlemmer

— Som leder i museumslaget vil jeg dessuten uttrykke vår støtte til Flekkerøy Historielag. Vi mener kommunen har forholdt seg til avtalen de hadde med historielaget på en meget uheldig måte, sier Spjelkavik.

— Denne vinteren har vært veldig tung, men jeg synes det er viktig å trekke fram alle som har støttet oss, sier Magnhild Sørensen.

— Vi har fått seksti nye medlemmer i vinter, så nå er vi oppe i 240, forteller kasserer Asbjørn Abrahamsen.

— Men det hjelper oss så bittelite. En epoke er over, slår Leif Fjellhøy fast.

Uforstående til nedleggelsen

Kristiansand Eiendom stiller seg uforstående til det hele.

— Historielaget har i slutten av mars underskrevet en bruksavtale for kjelleren, samtidig som vi oppfyllervår del av avtalen ved å male opp rommene i underetasjen, sier Øyvind Falch Hansen i Kristiansand Eiendom.

— Det er ikke mange kvadratmeter forskjell på arealet de har disponert i første etasje til utstillingsformål mot det de nå fåri underetasjen. Når det gjelder dette med fukt og inneklima har vi fått gjort både mugg- og fuktmålinger ved firmaet Polygon. Polygon har ikke målt farlig mugg, og fuktigheten i de aktuelle lokalene går ned ved anbefalte temperaturer, sier Falch Hansen».

— Det er synd, og bare å beklage at de ikke lenger er motiverte for å drive museum, men vi tror at på sikt vil dette gå seg til. Politikerne ønsker å ivareta museumsdelen ved å sikre gratis leie av lokaler i underetasjen i leieperioden, sier Falch Hansen.

Han sier historielaget nå har en enestående anledning til å åpne samlingene sine i forbindelse med søndagskafèdriften som foregår i 1. etasje.

— Alle foreninger som nå driver bygget er åpne for et slikt samarbeid, sier Falch Hansen.